Dyra jackor är stöldbegärliga. Foto: Mostphotos

Polisen manar unga att DNA-märka sina jackor

Jack-säsongen är igång och därmed risken för stöld och rån, varnar polisen på sin facebook-sida, och uppmanar unga att DNA-märka sina jackor och telefoner.

  • Publicerad 09:22, 9 nov 2018

Nackapolisen går ut och varnar för stölder och rån av jackor, nu när säsongen för vinterjackor inletts.

I förebyggande syfte, och för att kunna binda misstänkta gärningspersoner till brott, uppmanar polisen till att använda märk-DNA på mobiltelefoner, vinterjackor eller annat som kan vara attraktivt för rånare att tvinga till sig.

Gäng rånar i Arenastaden

I höst har flera jackrån redan inträffat. Senast i Arenastaden där gäng gett sig på unga killar och tvingat till sig jackor och mobiler.

Polisen bedömer också att mörkertalet är stort, då alla rån inte anmäls.

”Har man märkt en vinterjacka eller mobiltelefon, så kan polispatruller som träffar på en misstänkt gärningsperson knyta personen till det brottet. Dessutom kan polis uppdaga häleribrott i samband med att personer har misstänkt stulna jackor eller mobiler på sig. Dyra jackor och mobiltelefoner brukar säljas vidare till andra.” skriver polisen på sin facebooksida.

Märk på flera ställen

Märkningen bör appliceras på flera ställen på jackans insida, till exempel på metallknappar och dragkedjor, tipsar de.

Märk-DNA är en syntetisk vätska som penslas på värdesaker, ungefär som nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål.