Polisen: Lugnare i Edsberg efter fängelsedom

I somras dömdes tre Edsbergsbor med långt kriminellt förflutet till nya fängelsestraff. Och enligt polisen märks det stor skillnad i området. – Våldet på offentliga platser har minskat drastiskt, säger Emil Andersson, lokalpolisomådeschef i Sollentuna.

  • Publicerad 10:44, 6 dec 2017

I slutet av juni dömdes fem män i en hot- och utpressningshärva i Södertälje tingsrätt.

Enligt domen hade männen hotat flera företagare och pressat – eller försökt pressa – dem på stora summor pengar, bland annat i Södertälje, Botkyrka och Åkersberga.

Även om brottsligheten i det aktuella målet har ägt rum i andra delar av länet har domen enligt polisen haft stor effekt i Edsberg, där tre av männen är hemmahörande.

Under tiden de suttit frihetsberövade har den lokala brottsligheten nämligen minskat.

– Det finns en fortfarande viss lokal kriminalitet i Edsberg, bland annat narkotikahandel, men våldet på offentliga platser – som skapar stor otrygghet – har minskat drastiskt. Vi har haft flera skottlossningar i området tidigare, men vi märker att det är mycket lugnare nu, säger Emil Andersson, lokalpolisområdeschef i Sollentuna.

Vi märker att det är mycket lugnare nu

Emil Andersson

Han berättar att det grova våldet på offentliga platser i Edsberg, bland annat i form av skottlossningar, nästan uteslutande har varit resultatet uppgörelser mellan kriminella nätverk. Ibland handlar det om affärsmässiga konflikter – ibland om sårad stolthet.

– Många gånger är det unga, arga män som är lättkränkta, säger Emil Andersson.

De tre Edsbergs-borna som dömdes i Södertälje tingsrätt har alla omfattande brottslighet på sina register, bland annat människorov, narkotikasmuggling och grova våldsbrott som försök till dråp och grov misshandel.

Efter den senaste lagföreningen kvarstår ytterligare en utmaning: att upprätthålla lugnet även efter att männen avtjänat sina straff.

– Min personliga erfarenhet är att brottsligheten kan öka igen när kriminella individer kommer ut. Vi försöker hålla trycket i området uppe och ha en hög närvaro. Målet är att Edsberg ska förbli lugnt, säger Emil Andersson.

Många gånger är det unga, arga män som är lättkränkta

Emil Andersson, polisen

Fakta

Tre Edsbergsbor dömdes

Man, ca 25:

Förekommer under 24 avsnitt i belastningsregistret.

Bland annat dömd för narkotikasmuggling, grov misshandel och försök till dråp.

Dömdes senast till fängelse i 1 år och 4 månader för försök till grov utpressning mm.

 

Man, ca 25:

Förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret.

Bland annat dömd för människorov, grov misshandel och olaga frihetsberövande.

Dömdes senast till fängelse i 8 månader för för utpressning och olaga tvång mm.

 

Man, ca 45:

Förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret.

Bland annat dömd för människorov, grov misshandel och grov stöld.

Dömdes senast till fängelse i 4 år för för utpressning och grovt övergrepp i rättssak mm.

 

Källa: Domstolarna
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Alkoholstoppet föreslås förlängas

Nyheter "På grund av det allvarliga smittläget" Det kan bli en förlängning av förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20. Socialdepartementet vill förlänga nuvarande restriktioner, rapporterar TT.tisdag 19/1 15:00

Fortsatt stöd till föreningslivet

Nyheter "Ett tufft år med mycket inställa aktiviteter" För att fortsatt hjälpa föreningslivet har kultur- och fritidsnämnden beslutat att ge barn- och ungdomsföreningar aktivitetsstöd för aktiviteter på höstterminen 2020 baserat på antal aktiviteter...tisdag 19/1 11:40

Nu säljer Sollentunahem nästa etapp: 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg

Nyheter Kommunen vill se en köpare med långsiktig vision I maj i fjol sålde Sollentunahem 541 lägenheter i Rotebro och Rotsunda. Nu är det dags för den andra försäljningsetappen av tre – då cirka 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg ska säljas.tisdag 19/1 5:30