En cell spärrades av på Täby polisstation i samband med att ett beslag av cyanid gjordes. Foto: Åsa Sommarström

Polisen låste in cyanidkapslar i arrestcell

En cell i polishuset i Täby spärrades under tisdagen av efter att man gjort ett beslag av det dödliga giftet cyanid. – Det var en person som ville bli av med cyanidkapslarna och då ringde han till oss, säger kommunpolisen Stefan Dahlgren.

  • Publicerad 09:33, 27 jun 2018

Informationen om hur cyaniden kom till polishuset gick till en början isär. Enligt polisen togs cyaniden till arrestcellen efter ett beslag samtidigt som Aftonbladet uppgav att en person kommit in med kapslarna till polisen.

När Mitt i når polisen i Täby kan de förklara hur allting gick tillväga.

– En person i Vallentuna ringer till oss och säger att han vill bli av med de här kaliumcyanidkapslarna. Vi åker då till adressen och hämtar upp dem och kör kapslarna till polisstationen, säger kommunpolis Stefan Dahlgren.

”Vi ville inte att någon skulle hålla på och pilla på de där kapslarna”

Kommunpolis Stefan Dahlgren

Arresten stod tom

Flera av Täbystationens celler i arresten står tomma då arresten varit stängd sedan flera år tillbaka.

– Eftersom vi inte ville att någon skulle hålla på och pilla på de där kapslarna så förvarar vi de där tills det att Ragn-Sells hämtar upp dem.

Stefan Dahlgren berättar om hur tillslaget av giftet gick till. Foto: Åsa Sommarström

Fått tag på kapslarna olagligt

Stefan Dahlgren säger att polisen fattade misstanke om att personen som ringde in om kapslarna fått tag i dem på ett otillbörligt sätt, därför skrev de en anmälan om stöld.

– Den utredningen pågår nu. Vi har en ganska klar bild av vad som har skett och hur han fått tag på kapslarna, det har sina naturliga förklaringar. Den person som han fått dem av visste inte om att han tagit dem.

Han säger att Ragn Sells ännu inte kommit och hämtat kapslarna. Cyaniden ska inte vara i giftig i sin nuvarande form.

*Texten har uppdaterats.

Fakta

Så giftigt är cyanid

Cyanider är mycket giftiga, men först när de reagerar med magens saltsyra. Då blockerar giftet cellandningen. Endast 0,15 gram räcker för att döda en människa.

Källa: Wikipedia