Polisen larmar om buskörning med moppe

Den senaste tiden har polisen i Järfälla och Upplands-Bro fått in många klagomål om buskörning med mopeder. Just nu är orterna Hummelmora i Viksjö och Bro mest drabbade. – Det värsta som kan hända är olyckor, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef.

  • Publicerad 20:00, 19 jun 2018

Under tisdagen har polisen i Järfälla och Upplands-Bro gått ut med en varning om buskörning med mopeder. Det kan handla om att EU-mopeder framförs på gång- och cykelvägar. Flest klagomål kommer från Hummelmora i Viksjö och trakterna kring Bro, enligt polisens Facebook-sida.

– Föräldrar har ett stort ansvar. Får vi in tips kan vi plocka en del av fordonen, om de är stulna. Är de inte det försöker vi prata med föräldrar och berätta vad buskörning kan få för konsekvenser, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro.

Vad kan det få för konsekvenser? 

– Jag tänker framför allt inte på att man kan åka dit för olovlig körning och få vänta på körkortet i ett år, utan på olycksrisken. Det går bara att föreställa sig vad det kan få för konsekvenser om den som framför mopeden krockar med några treåringar som går på en gångbana.

Han berättar att man ibland gör tillslag i områdena.

Fakta

Regler om mopeder

Moped klass I

Moped klass I är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul och som är konstruerat för en hastighet av högst 45 km/timmen.

Den ska vara registrerad och ha registreringsskylt monterad baktill på fordonet och vara trafikförsäkrad för att få köras. Moped klass I får inte framföras på cykelbana.

För att köra moped klass I ska du ha fyllt 15 år och ha körkort klass AM.

Moped klass II

Moped klass II är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul, som är konstruerat för en hastighet av högst 25 km/timmen och vars effekt inte överskrider 1 kilowatt. Trafikreglerna för moped klass II är desamma som för cykel. Du ska därför köra din tvåhjuliga moped klass II på cykelbana, såvida inte cykelbanan har en tilläggstavla under vägmärket för påbjuden cykelbana där det står ”ej moped”. För att köra moped klass II ska du ha fyllt 15 år och ha förarbevis för moped.

Källa: Transportstyrelsen
Visa merVisa mindre

Nu bor det 30 000 personer i Upplands-Bro

Magisk gräns nådd. Upplands-Bro kommun har tagit sig över gränsen och är sedan 9 oktober 30 002 invånare. Det här visar siffror från kommunens eget invånarregister.torsdag 22/10 9:48

Brobo hade granat i trädgården – döms till fängelse

Nu har dom fallit i målet mot den 26-årige man som i somras greps i samband med att polisen slog till mot en lägenhet i Bro och där hittade en handgranat, revolver och narkotika.tisdag 20/10 15:29