I domstol. Sundbybergs stad driver i domstol flera avhysningar av nyanlända vars kontraktstid i etableringsbostäder har gått ut. Foto: Ulrica Andersson

Polisen lägger ner utredning om hembesök hos politiker

Polisutredningen om hembesöken hos politiker i Sundbyberg läggs ner, rapporterar SVT. – I den förundersökning som gjorts har vi inte kommit fram till att något brott har begåtts, säger Carina Skagerlind från polisen till Mitt i.

  • Publicerad 15:37, 17 mar 2021

Mitt i berättade i februari om de hembesök som organisationen Ort till Ort hade gjort hos flera politiker i Sundbybergs socialnämnd.

Gruppens mål är att stoppa avhysningar av nyanlända från etableringsbostäder och ville lämna en skrivelse till politikerna. Men flera politiker ska ha tyckt att besöken var obehagliga och de polisanmäldes som ofredande.

Men nu rapporterar Sveriges television att polisen har kommit fram till att anmälan läggs ner och att någon förundersökning inte inleds.

Morgan Lindkvist (M), en av de som fick besök, säger till SVT att han är besviken.

– Jag är förvånad över att deras agerande mot alla oss politiker inte är att betrakta som övergrepp i rättssak. Deras målsättning var att Sundbyberg stad skulle dra tillbaka målet om avhysningar i domstolen

Hembesök hos politiker i Sundbyberg har polisanmälts

Går inte att styrka brott

Polisens Demokrati- och hatbrottsgrupp har tittat på de fem ärenden som kommit in, men har inte kunnat styrka att det har begåtts något brott.

– Vi har tagit det här på stort allvar och jobbat en hel del med ärendena. Men i den förundersökning som gjorts har vi inte kommit fram till att något brott har begåtts, säger Carina Skagerlind vid polisens mediacenter till Mitt i Sundbyberg.

Den brottsrubricering som det har varit fråga om är ofredande, men bedömningen är alltså att brott inte kan styrkas. I ärendet har polisen bland annat varit i kontakt med samtliga som blivit kontaktade för att förklara lagstiftningen och om det beslut som har fattats.

– Ett typisk ofredande kan handla om att någon får en kraftigt knuff eller att man blir spottad på. Det kan också vara att man tar oönskad kontakt vid upprepade tillfällen, men det krävs mycket mer än det som hänt i de här fallen då det handlat om enstaka kontakter, säger Carina Skagerlind.

En representant från Ort till Ort skickar följande sms till Mitt i som kommentar till att polisen lägger ner förundersökningen:

"Naturligtvis är vi glada över polisens beslut. Vi har pratat med många ute på stan i Sumpan som tycker det var överdrivet och nästan löjligt att polisanmäla. När de sett övervakningsfilmen och bildat sig en egen uppfattning har de snabbt sett igenom politikernas falska tal om "gangstermetoder" och "ofredande". Ledamöterna i Socialnämnden och partiledarna beter sig som kungligheter som blivit besmittade av att träffa fattiga utsatta personer. Man kommer osökt att tänka på Marie Antoinette. De lever i en parallell verklighet och de vill inte ha kontakt med folket. Vi lånade 10 sekunder av dem för att visa dem resultatet av deras politik, och de brusar direkt upp som upprörda höns."

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29