Det är säkert en och annan som undrar vad tusan som egentligen händer i området med tanke på alla poliser som letat sig hit de senaste veckorna. Och visst finns det anledning till närvaron.

– Skarpnäcks tunnelbanestation är en plats som upplevs som otrygg, främst på grund av ungdomshäng och narkotikahantering. Det är två saker som har pekats ut under de trygghetsvandringar som vi har gjort tillsammans med stadsdelsförvaltningen och boende i området, förklarar Felicia Alonzo, tf kommunpolis, när vi träffar henne och kollegan Malin Beijer, områdespolis, strax utanför spärrarna.

”Vill alltid vara närvarande” 

Båda poängterar att det inte är en plats som sticker ut vad gäller antalet anmäla brott utan att det handlar om den upplevda tryggheten. Och polisen kommer fortsätta prioritera området så länge det finns behov.

– Vi vill alltid vara närvarande och anpassar oss efter en lägesbild som uppdateras hela tiden. Även om vi har en ökad närvaro just nu så tillhör det här vårt lokalpolisområde och ingår alltid i vår bevakning, säger Felicia Alonzo.

Hon betonar också betydelsen av samarbete mellan olika aktörer och nämner lokala initiativet Skarpnäckslyftet. I projektet arbetar ungdomsgården, stadsdelsförvaltning, polis och fastighetsbolag jobbar tillsammans med boende, föräldrar och lokala aktörer för att öka tryggheten.

Vill skapa dialog med unga

Men vad har det då för betydelse att polisen syns alltmer frekvent i området? Det är svårt att säga. Helt enkelt för att upplevd trygghet är knepig att mäta. – Men vi hade liknande problem vid torget i Bagarmossens centrum och kunde se att vår närvaro gav resultat. Tunnelbanestationer blir lätt knutpunkter och särskilt när det är en slutstation som den här, säger hon.

En stor del av arbetet handlar om att skapa en dialog med ungdomarna i området och kunna bidra till att fånga upp den som är på väg i fel riktning.

– Har man bara en bra attityd och är trevlig, får man oftast samma bemötande i retur, konstaterar Malin Beijer.

Under pandemin har evenemang som normalt kräver en hög polisiär närvaro ställts in och fyllebråken utanför stans krogar har uteblivit när det är stängningsdags redan halv nio på kvällen. Det gör att fler poliser finns tillgängliga för att arbeta på andra håll. Men Malin Beijer och Felicia Alonzo vill inte riktigt backa beskrivningen att det är anledningen till att fler poliser nu syns i Skarpnäck.

Ingen anledning till oro

– Inställda evenemang och utbildningar ger fler poliser, men så ser det ut överallt, det är inte typiskt för vårt lokalpolisområde och vi strävar alltid efter att arbeta preventivt, säger Felicia Alonzo och får medhåll av Malin Beijer.

– Om ett område upplevs som otryggt, som vi utifrån vår lägesbild prioriterar, så kommer vi vara där, pandemi eller inte. Vi strävar efter att vara där vi gör mest medborgarnytta, säger hon.

Finns det anledning att känna sig otrygg i Skarpnäck?

– Nej, verkligen inte. Det finns ingen anledning till oro. Vi är här i trygghetsskapande syfte, säger Felicia Alonzo.