Badgäster hade parkerat sina bilar så att räddningstjänsten hade svårt att ta sig fram. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia commons

Polisen kritisk efter drunkningsolyckan

Den gångna helgen drunknade en flicka vid Slagstabadet. Polisen i Botkyrka tackar allmänheten som hjälpte till, men vill samtidigt se flera förändringar.

  • Publicerad 10:12, 24 jun 2020

Det var på lördagseftermiddagen som larmet kom om att en flicka i tioårsåldern hade försvunnit vid Slagstabadet i Botkyrka. Flickan hittades en kort stund senare livlös i vattnet, men samtidigt hade räddningstjänsten problem att ta sig fram till badplatsen.

– Bilar stod felparkerade och vägbommen gick inte att öppna på grund av bilarna. Det här gjorde att räddningsdykarna tvingades ta sig med båt till badplatsen, säger Albin Fast, områdespolis i Botkyrka som var på plats på badstranden.

Räddningstjänsten tappade dyrbara minuter. Det går inte att säga om utfallet hade blivit annorlunda, men polisen uppmanar nu folk att tänka till och vara extra noggranna när de parkerar i sommar.

– Vi från polisen har haft en dialog med kommunen och ska gemensamt se ser över vad som kan förbättras för att liknande händelser inte ska ske igen, säger Albin Fast.

Hyllar badgäster

Bland annat har det diskuterats tydligare skyltning om var man får, och inte får, parkera.

Trots det tragiska utfallet vill polisen ändå rikta ett tack till många av badgästerna som befann sig på Slagstabadet. Inte minst efter vad som hände när ambulanshelikoptern skulle landa.

– Vi var bara några få poliser som försökte tömma stora delar av stranden. Men folk lyssnade verkligen och det startade en kedjereaktion. Ordet spreds och folk flyttade sig väldigt fort istället för att stanna kvar och försöka få veta mer om vad som hände.

Brukar allmänheten filma olyckor?

– Ja, tyvärr brukar det alltid finnas en hel del som är nyfikna och filmar. Men då var det många som gick runt och sade åt de som filmade att sluta och istället flytta på sig, vilket underlättade arbetet mycket för oss. Även om det inte är förbjudet att filma tycker jag alla ska ta sig en funderar över syftet med att spela in allt, säger Albin Fast, polis i Botkyrka.