I Huddinge undersöker man möjligheten att, som i Skärholmen, börja begära registerutdrag från personalen på fritidsgårdarna årligen. Foto: Arkivbild

Polisen: Kriminella tar strategiska jobb på fritidsgårdar

Personer med kopplingar till kriminella nätverk jobbar på flygplatser, fritidsgårdar och som ordningsvakter, enligt en ny rapport från Stockholmspolisens underrättelseenhet.

  • Publicerad 11:25, 21 okt 2019

I Stockholmsregionen finns i dag 50 kriminella nätverk, med totalt ungefär 1 500 medlemmar. Det visar en ny rapport från underrättelseenheten inom Stockholmspolisen.

Det rör sig om lokala kriminella nätverk, mc-gäng, extremistnätverk och firmor inom supporterkulturen.

Sedan kartläggningen 2017 har de lokala kriminella nätverken som främst sysslar med narkotikaförsäljning blivit fler.

Då var hälften av nätverken lokala, i dag är det två tredjedelar.

Rekryterar på fritidsgårdar

Rapporten pekar också på att personer inom och med kopplingar till kriminella nätverk tar strategiska anställningar på till exempel flygplatser, som ordningsvakter och på fritidsgårdar.

”Anledningen till att arbete på en fritidsgård utgör en strategisk position handlar exempelvis om det underlättar rekrytering till de kriminella nätverken. Därtill kan fritidsgården användas i olika kriminella upplägg, exempelvis för att förvara stöldgods”, skriver Palle Nilsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm, i ett mejl till HuddingeDirekt.

Anna Maria Bergman, ungdomschef i Huddinge kommun, har inte märkt av problemet på Huddinges fritidsgårdar.

– Jag har inte upplevt ett problem med parallellsamhällen i Huddinge. Men det finns kriminella nätverk och krafter som vill påverka samhället i den riktningen. Därför kräver vi utdrag ur belastningsregistret när man söker jobb hos oss, säger hon.

Man tittar då främst efter våldsbrott, sexualbrott, brott mot barn och narkotikabrott. Ett brott behöver dock inte innebära att man för evigt förlorat möjligheten att jobba på fritidsgårdar och i skolor.

– Om man har begått brottet för ett år sedan är det lite för tidigt. När man jobbar i fält där personer är beroende av dig måste du ha lämnat sådant bakom dig. När det ligger i backspegeln långt borta kan det till och med vara en fördel.

Samma tänk i Skärholmen

Inte heller på Fryshusets fritidsgårdar i Skärholmen har man märkt av problemet, säger Kent Lindgren, verksamhetschef. De använder sig bland annat av utdrag ur belastningsregistret vid nyrekryteringar för att kontrollera att inte "fel" personer tar anställning på gårdarna.

– Det kollar vi även på de som bara vill ha praktik eller volontära. Sen är det såklart viktigt med referenser och tidigare erfarenhet, vår grundtanke är att alla fasta tjänster ska vara minst utbildade fritidsledare, men oftast har de högre utbildning än så, säger Kent Lindgren.

Begär ni utdragen löpande?

– Senast 2018 bad vi all vår personal att visa upp nya utdrag och nu är det sagt att det ska göras en gång per år. Sen så är det ju så att vi inte ser allt i de registerutdragen och jag vet att det pågår diskussioner om att de ska bli mer omfattande. Samtidigt – vi har inställningen att alla ska ha möjlighet till en andra chans. Det är många som varit i problem, men nu vill göra rätt för sig, så det är en svår balansgång.

Enligt Anna Maria Bergman undersöker man möjligheten att införa ett sådant system i Huddinge.

Fler slutsatser ur rapporten

Genomsnittsåldern i de kriminella nätverken har sjunkit: ”Det finns konkreta uppgifter om att majoriteten av de lokala kriminella nätverken aktivt involverar personer under 16 år i sin brottsliga verksamhet.”

Kvinnor har mer aktiva roller i de kriminella nätverken än vad man tidigare trott: ”Den generella synen i samhället har varit den att kvinnornas understödjande av den organiserade brottsligheten sker ofrivilligt och ofta i periferin utan att vara avgörande.”

Visa merVisa mindre