Flera rån har skett i Stockholmsområdet. Bara mellan den 19 februari och 5 mars har totalt tio rån skett i Alvik. Foto: Andreas Jennische

Polisen kraftsamlar efter rånvågen mot unga i Alvik

Åtta rån och två rånförsök mot unga har anmälts i Alvik den senaste månaden. Nu kraftsamlar Stockholmspolisen för att få brotten att upphöra.

  • Publicerad 16:42, 13 mar 2019

Rånen i Bromma fortsätter. Mellan den 19 februari och 5 mars har totalt tio rån skett i Alvik. Bara under dygnet den 5 mars skedde sex av dem, varav två var försök till rån.

I samtliga fall är gärningspersonerna och brottsoffren ungdomar.

– Det är ungdomar det rör sig om, både killar och tjejer, säger Nina Zamanian, förundersökningsledare i Vällingbypolisens ungdomsgrupp.

Flera rån i rusningstrafiken – ingen ingrep

Liknande brott har skett i andra delar av Stockholm. Men enligt Nina rör det sig inte om samma gärningspersoner vid varje tillfälle.

– Det är inte samma konstellationer varje gång utan olika gäng, kan man säga. Just nu försöker vi ta fram bilder och kartlägga dem för att se hur de rör sig över olika områden, berättar hon.

"Inga rånarluvor inblandade"

Flera rån har skett i rusningstrafik och med en massa människor i rörelse. Trots det har ingen vuxen ingripit, vilket tidningen Mitti var först med att berätta.

– Vi vet inte varför ingen har ingripit. Men det kan röra sig om att man inte uppfattar allvaret. Det här rör sig ju inte om några klassiska tillvägagångssätt. Det är inga rånarluvor inblandade utan det ser ut som att man känner varandra. Det är inte förrän ingen ser som det börjar bli hotfullt, säger hon.

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om ungdomsrånen i Bromma och polisens svårighet att utreda dem då få ställer upp och vittnar.

Är det samma problematik nu?

– Nej, det vill jag inte påstå. Inte i nuläget i alla fall. Men det är som vi har sagt tidigare. Ibland är det svårt att få med sig målsägande under hela rättsprocessen. När det väl kommer till att vittna väljer några att avstå, men vi jobbar med att vara ett så bra stöd som möjligt, säger Nina.

Varför denna rånvåg?

Svårt att säga, men man har märkt att det är ett lätt tillvägagångssätt. Man får tag på det man vill ha snabbt och det ryktet sprider sig. Det förekommer ju som sagt inte bara i Bromma utan i hela Stockholm.

Brommas unga: "Polisen måste ta oss på allvar"

​Polisen har en misstänkt för ett av de tio anmälda brotten i Alvik och jobbar vidare med att få den här typen av brott att upphöra.

– Vi gör vårt yttersta för att få fast gärningsmännen. Vi samarbetar med andra lokalpolisområden och har satt in extra utredningsresurser. Vi har också ökad polisiär närvaro i områden där det är hög risk att brotten begås.