Fyra överfall mot kvinnor har skett i området kring Rågsved på bara några månader. Foto: Mostphotos

Polisen kopplade inte ihop överfallen mot kvinnor i Rågsved

Fyra kvinnor har överfallits i Rågsved på kort tid. Nu avslöjar Dagens Nyheter att polisen kopplade ihop samtliga fall först efter att tidningen rapporterat om dem.

  • Publicerad 09:45, 24 jul 2019

Fyra överfall mot kvinnor har skett i Rågsved på kort tid. Två av dem inträffade den 31 mars då två olika kvinnor attackerades av en okänd man med en kniv vid ungefär samma tidpunkt, rapporterar Dagens Nyheter. Den 14 juni och 7 juli skedde två överfallsvåldtäkter i Hagsätra respektive Rågsved.

Nu avslöjar DN att utredaren Åsa Hansson som har hand om våldtäkterna inte kände till överfallen den 31 mars innan tidningens rapportering om fallen. Förundersökningsledaren Joakim Odell som utreder ett av överfallen kände heller inte till att ytterligare en attack skett bara 20 minuter senare.

– Det är flera olika utredare som sitter på det och då vet man inte vad den andra handen gör eller vad de andra ögonen har sett för någonting. Det är en svaghet vi har i organisationen, säger Joakim Odell, till DN.

Vill se över samordningen

Enligt Christer Johansson, tf biträdande polisområdeschef i Stockholm syd som har ansvar för Farstapolisen och enheten för grova brott, har de fyra fallen fått olika rubriceringar. Vissa utreds därför på lokalpolisnivå medan andra hanteras av enheten för grova brott. För att förbättra samordningen framöver vill polisen se över möjligheten att utreda vissa brott tillsammans.

– Om vi skulle komma fram till att alla överfallsvåldtäkter och kvinnoöverfall ska utredas på lokalpolisområdet, som har bättre lokalkännedom och vet vilka som finns i området – då ser man ju det här sambandet mycket snabbare, säger Christer Johansson till DN.

Polisen har tidigare uppgett att man söker vittnen till våldtäkterna. Man väntar också på svar från en dna-analys inom kort.