”Efterfrågan på provisoriska pass på Arlanda är just nu större än den kapacitet gränspolisen är dimensionerad för att hantera.”

Så skriver polisen på sin hemsida efter den senaste tiden stora efterfrågan av nya pass. Under pandemin var det många som inte förnyade sina pass i tid. Nu när det återigen går att resa ska dessa förnyas. Det ställer till det för polisen som inte hinner med.

Mellan den 16 mars och den 8 april gjordes 72 053 tider tillgängliga utöver de ordinarie tider som redan fanns i bokningssystemet men väntetiderna blir långa. Det har skapat problem på Arlanda dit många går för att få ett provisoriskt pass. Provisoriska pass gäller för en resa och kan tidigast ansökas 72 timmar före avresa.

Under skärtorsdagens morgon gav sig Mitt i ut till Arlanda för att prata med folk i passkön. Vid 9 på morgonen när Mitt i kom dit var det ungefär 30 meters kö och längs kön stod både brassestolar och tält.

– Vi hade läst på innan om ungefär när man behövde vara på plats för att hinna få ett pass. Så vi kom vid vid 01 i natt och nu ska vi snart få gå in, säger Ted Svensson, som ska resa till Marbella med familjen.

Många av de som står i kön vittnar om att stämningen, trots vädret och lång väntetid, är väldigt god. En av dem är Maria Sjölin som står i kön för tredje gången. Under onsdagen, när 60 personer släpptes in, blev hon nummer 61.

– Då kände jag mig gråtfärdig, det var hemskt. Första morgonen var jag här vid sju, andra vid sex och i morse kom jag vid två. Nu står jag här tills jag får mitt pass. Jag får säger hon.

– Jag vill verkligen tacka alla kö-grannar, det är tack vare dem man orkar stå i den här kön.

Lite längre bort på parkeringen står Anastasia Hjelm som precis fått sitt pass. Hon ställde sig i kön vid halv nio på onsdagskvällen för att vara säker på att hon skulle få sitt pass.

– Jag ska resa bort med familjen i dag och jag har försökt att få passtid i över en månad. Jag fick en tid, men mitt pass hann inte komma så det fick bli en nödlösning, säger hon.

– Passituationen är helt oacceptabel och jag är besviken över att de inte görs mer.

Utöver att flytta omdirigera personal arbetar polisen i Stockholm just nu på flera sätt för att klara det stora trycket av passförfrågan. Bland annat genom att rekrytera mer personal till passverksamheten samt att befintlig personal kan komma att arbeta övertid för att ytterligare öka tillgängligheten.

– Myndigheten har en serviceskyldighet vi ska leva upp till. Vi behöver därför kraftsamla i regionen för att minska passköerna. De flesta passexpeditionerna i Stockholm, särskilt de större, har nu släppt bokningsbara tider utanför ordinarie öppettider även på helgerna, säger Therese Tjeder Franzén, som är biträdande kommenderingschef till polisens hemsida.