Skjutvåldet är polisen höst prioriterade uppgift. Foto: Mitt i/Collage

Polisen: ”Klarar inte de planerade skjutningarna”

Under den senaste tiden har flera oskyldiga fallit offer för interna uppgörelser. Polisen lyckas få bort de spontana skjutningarna men saknar resurser för att klara av de planerade.

  • Publicerad 14:25, 9 sep 2019

Som Mitt i tidigare berättat har antalet skjutningar i Stockholm minskat i antal de senaste åren men närmar sig nu samma dödliga nivå som 2017 – året de flest personer någonsin dog av skjutvåld i Stockholm.

Till och med den 3 augusti i år hade polisen bekräftat totalt 58 skjutningar i länet. Vid samma tid 2017 hade redan ett 80-tal skjutningar skett. Förra året var motsvarande siffra närmre 70.

– Skjutvapenvåldet är Stockholmspolisens högst prioriterade uppgift just nu, säger regionpolischefen Ulf Johansson under en pressträff på måndagen.

Fler skjutna till döds

Trots minskningen har fler fallit offer för skjutvåldet i år än tidigare. Fram till augusti månad förra året dog sex personer i skjutningar. Hittills i år har 14 personer skjutits till döds.

– Vi lyckas få bort de spontana skjutningarna, men klarar inte av de planerade, säger polisen expert på gängkriminalitet Gunnar Appelgren.

Han förklarar att våldet mot dem som drabbats är väsentligt grövre i dag än för fem år sedan och tror att det beror på att de kriminella i större utsträckning nu använder sig av automatvapen.

– Vi ser också att de kriminella återanvänder vapen oftare än tidigare. Vi gissar att det blivit svårare för de kriminella att få tag på vapen, säger Gunnar Appelgren.

Vi lyckas få bort de spontana skjutningarna, men klarar inte av de planerade

Gunnar Appelgren, expert gängkriminalitet

Stark konflikt mellan gängen

Med anledning av de senaste tidens skjutningar i Råcksta och Nacka där en 18-åring kvinna dog och två män skadades kallade polisen till en pressträff under måndagen.

Regionspolischefen förklarade att konfliktläget mellan de kriminella nätverken just nu är på en hög nivå i regionen. Detta för att tillgången till vapen, och framför allt automatvapen är fortsatt hög.

– Under den senaste tiden har allmänheten drabbats när de kriminella skjuter i det offentliga rummet. Vi har största respekt och förståelse för den oro som det naturligtvis skapar bland allmänheten, säger Ulf Johansson.

En siffra som är någon månad gammal visar att totalt nio oskyldiga personer i Sverige hittills i år har drabbats av gängkriminaliteten och har skjutits till döds. Cirka 25 personer har skadats. 

Jobbar för att störa gängkriminaliteten

Den polisära uppgiften riktas nu mot att komma åt vapen och narkotika som är de främsta anledningarna till den utbredda gängkriminaliteten. Men man fokuserar också på att låsa in de kriminella som begår morden och se till att de inte gör samma sak igen.

– Vi jobbar för att ligga nära de kriminella nätverken och göra det svårt för de kriminella att vara i den här miljön, säger Ulf Johansson.