Polisen kartlade 80 anlagda bränder – ingen åtalas

I februari i år började polisen kartlägga de senaste två årens 80 anlagda bränder i Grimsta och Råcksta, däribland branden i Råcksta parkeringshus. Efter den stora polissatsningen riktades misstankar mot en ung man från Vällingby – men nu läggs förundersökningen ner. – Åklagaren har tyvärr valt att inte väcka åtal, säger Marcus Erlander vid Vällingbypolisen.

  • Publicerad 14:42, 13 jun 2016

Under natten till den 4 februari brann det för första gången i det inte ens ett år gamla parkeringshuset i Råcksta. Då var det bara ett fåtal bilar som skadades. Natten därpå brann det igen – flera bilar skadades av eldsvådorna och totalt fick 25 bilar rökskador.

Det var då Vällingbypolisen bestämde sig för att ta ett rejält grepp om de senaste två årens anlagda bränder i Grimsta och Råcksta, som kantats av bilbränder sedan i höstas. Nu är polisens kartläggning klar.

– Det är jag som har varit huvudutredare och jag har suttit och gått igenom alla anmälningar av totalt 80 bränder. Det har varit en väldigt stor insats, räddningstjänst och polis har jobbat väldigt tätt ihop. Det här har ju också kostat samhället väldigt mycket pengar, den grova skadegörelsen i Råcksta skulle ha gett ett ersättningsanspråk på uppemot två miljoner kronor, säger Marcus Erlander vid lokalpolisområde Vällingby.

De första bränderna startade i miljöstugor i Grimsta i början av 2014. Följande höst fattade polisen misstankar om att det kunde röra sig om en pyroman. Det ledde till att polisen gjorde en gärningsmannaprofil och ringade tack vare den in en misstänkt, men bevisen var inte tillräckligt starka för åtal och förundersökningen lades ner.

Under sommaren förra året startade bränderna igen och nu var det bilar som drabbades. Efter branden i Råcksta parkeringshus grep polisen en man i 20-årsåldern. Han var då misstänkt för två grova skadegörelser genom brand, dels den i p-huset och dels en brand den 15 september förra året vid bilförsäljaren på Jämtlandsgatan. Under utredningens gång har misstankarna kvarstått, men han har inte blivit misstänkt för några av de övriga bränderna.

– Tyvärr är det så att bevismaterial brinner upp vid den här typen av brott och med tanke på att bränderna ofta anlagts på natten så finns det inte särskilt många som har sett gärningsmannen heller, så vi har varit tvungna att lägga ner många av utredningarna, säger Marcus Erlander.

Han berättar att den unge mannen från Vällingby inte är samma person som tidigare misstänkts för bränderna i Grimsta under 2014 och 2015.

När polisen lämnade över utredningen till åklagaren var det de två nämnda bränderna som den unge mannen var misstänkt för. Men nu har åklagaren Annika Jonasson valt att inte väcka åtal och därmed läggs förundersökningen ner – även denna gång.

– Hon menar att varje enskild bevisning skulle bli för lätt för försvaret att slå hål på. Jag förstår hur hon resonerar, men det är klart att det alltid är tråkigt när det inte blir åtal när ett brott är polisiärt uppklarat, säger Marcus Erlander.

Den misstänkte häktades kort efter garagebranden.

– Personen har suttit frihetsberövad, men häktningen gick över till att han avtjänade ett tidigare straff, säger Marcus Erlander.

Nu är mannen på fri fot igen.

Har det varit några bränder sedan han kom ut?

– Medan personen var frihetsberövad var det inga bränder, det är allt jag kan säga.

Hur står ni förberedda om bränder skulle ta fart i området igen?

– Jag kan inte gå in på vad vi har för upplägg, men det finns ett upplägg, så mycket kan jag säga, säger Marcus Erlander.