Områdespoliserna Ioannis, Zebastian och Caroline träffade Ulf Kristersson i Jordbro. Foto: Pekka Pääkkö

Polisen: Ingen i Jordbro vågar prata med oss

Ulf Kristersson besökte Haninge på onsdagen – där fick han bland annat höra om problemen om parallella rättssamhällen i Jordbro. ”Allmänheten pratar inte med oss”, sade områdespolisen Zebastian till moderatledaren.

  • Publicerad 12:58, 14 mar 2019

Ulf Kristersson åker just nu runt i olika delar i landet i något han kallar för integrations- eller trygghetsbesök, och på onsdagen var han i Haninge.

Efter att ha träffat kommunens lokalpolischef på morgonen, tog han följe med de moderata lokalpolitikerna och åkte till Jordbro centrum.

I det råa snö- och regnrusket, klumpar av snöslask föll ner intill Ulf Kristersson, berättade områdespolisen Zebastian om svårigheterna i området.

Det finns väldigt många somalier här och det är starkt rotat hemifrån, att det som händer löser de själva

Zebastian, områdespolis i Jordbro

En av de största är att de klaner och ätter, framförallt somaliska, som finns i Jordbro vill hantera saker som händer själva.

Polisen blandas aldrig in.

– Det finns väldigt många somalier här och det är starkt rotat hemifrån, att det som händer löser de själva, berättade Zebastian för Ulf Kristersson.

– Och övriga allmänheten i Jordbro pratar inte heller med polisen, fortsatte han.

 

 

Ulf Kristersson besökte Jordbro tillsammans med bland andra Haninges moderata oppositionsråd Martina Mossberg, som berättade för moderatledaren om Jordbro centrum. Moderaterna har svängt i frågan och vill nu likt Socialdemokraterna i kommunen att ett nytt centrum byggs vid pendeltågsstationen. Det nuvarande Jordbro centrum planeras på sikt att rivas för att ersättas med bostäder.

 

 

Det är ett år sedan som Zebastian och hans kollega kom till Jordbro som nya områdespoliser.

Deras förhoppningar var att Jordbroborna efterhand skulle börja prata med polisen, men det har inte skett.

I stället har polisen fått klara sig på egen hand, och bland annat upptäckt hur vissa personer gått med skyddsvästar och skarpladdade vapen i centrum.

Något som gjort butiksägare oroliga

Många har sedan de var småbarn påverkats och fått höra att man inte ska prata med polisen

Zebastian, områdespolis i Jordbro

Flera konstellationer i Jordbro kommer utifrån, bland annat från Järva, och polisen får ingen information om vad de har för syfte.

Polisen tror dock inte att kriminaliteten växer i Jordbro.

– Det är bara det att vi börjat upptäcka det nu när vi jobbar här, säger Zebastian.

Han har förståelse för att Jordbroborna ogärna pratar med honom.

– Det är svårt att få hjälp av oss och medverkar man riskerar man att bli hotad. Många har sedan de var småbarn påverkats och fått höra att man inte ska prata med polisen, sade han.

Ulf Kristersson undrade om folk faktiskt hotas när de pratar med polisen, eller om det främst är en ryktesbild som fått fäste.

– Den allmänna ryktesbilden är nog starkast, även om faktiska hot sker, svarade Zebastian.

 

 

Två kvinnor från hemtjänsten fick en bild tillsammans med moderatledaren under onsdagen. Lokala moderatpolitikern Alexandra Anstrell ställde upp som fotograf.

 

 

 

Ulf Kristersson sade till Mitt i att integrationsproblemen är en av vår tids största uppgifter att lösa.

Lär man sig inte språket kommer man aldrig in i samhället och man får väldigt små möjligheter att förstå regelverket

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare

– Så länge det skjuts människor på öppen gata kommer de preventiva insatserna i andra hand. I Malmö kan det ta fyra år mellan att ett brott har begåtts och man hamnar i fängelse. Under den tiden kan personen begå nya brott som inte kostar något.

– Fortsätter vi som i dag går det väldigt illa, men lyckas vi göra något åt det har vi stora möjligheter.

Hur ska man förbättra integrationen?

– Lär man sig inte språket kommer man aldrig in i samhället och man får väldigt små möjligheter att förstå regelverket. Vi har sagt detta om språket i så många år, men nu måste det ske. Många kvinnor går hemma och kommer inte ut överhuvudtaget.

Moderatledaren berättade också att polisens förutsättningar behöver förbättras, bland annat genom utökad kameraövervakning och datalagring.

– De (polisen) pratar om 12-13-åringar som agerar hantlangare i brottsligheten, sade Ulf Kristersson om mötet med lokalpolischefen till Mitt i och svarade ja på vår fråga om det var uppgifter som gällde Haninge.

Lokalpolischefen Daniel Edlund sade dock senare till Mitt i att unga hantlangare inte var något specifikt problem för just Haninge.

– Att personer under 15 år får bära på sig saker som är olagliga eftersom man inte är straffmyndig är något vi uppfattar att vi ser i många områden. Det är absolut inget specifikt problem för Haninge.

Ulf Kristersson fick även höra om bra saker i Jordbro.

– Sammanhållningen här är fantastisk. Alla känner alla, alla säger hej. Där jag själv bor vet jag inte ens vem som är min granne, sade områdespolisen Zebastian till moderatledaren.

Fakta

Polisen kom tillbaka 2018

2011 lades Jordbromalmsskolan ned och polisen tappade viktiga kontaktytor gällande ungdomar i högstadieåldern.

För några år sedan lades dessutom polisens områdeskontor ned i Jordbro och Brandbergen.

Polisnärvaron blev haltande, och polisbilar syntes mest vid utryckningar.

Men efter att båda kommundelarna utsetts till utsatta områden av polisen har poliserna kommit tillbaka.

Hösten 2017 fick Brandbergen två områdespoliser, och våren 2018 fick Jordbro två.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre

Fakta

Det är ett utsatt område

Ett utsatt område är ett område med låg socioekonomisk status och där kriminella enligt polisen har inverkan på lokalsamhället, och där läget anses allvarligt.

Haninge har två utsatta områden i Brandbergen och Jordbro.

 

 

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre