Även Stockholmspolisen är en del av den nationella insatsen Rimfrost. För deras del innebär det ett allt intensivare arbete. Foto: Stefan Källstigen

Polisen inför nolltolerans mot kriminella bakom det grova våldet

Stockholmspolisens arbete mot de kriminella bakom den senaste tidens skjutningar och sprängningar intensifieras. Nu införs nolltolerans i syfte att få bort dem från de brottsliga miljöerna.

  • Publicerad 15:21, 2 dec 2019

Efter skjutningen i Malmö i början av november då en 15-årig kille sköts till döds fick polisen nog av det grova, och dödliga, våldet. Bara någon dag efter dödsskjutningen infördes den särskilda händelsen Rimfrost – en nationell polisinsats för att få bort de kriminella från gatan.

På kort sikt riktas polisen fokus på att minska skjutningarna och sprängningarna i kriminella miljöer. På längre sikt är målet att få bukt på gängvåldet och helt stoppa både skjutningarna och sprängdåden i landet.

– Svensk polis kraftsamlar för att minska antalet skjutningar och sprängningar i samhället och bryta den negativa utvecklingen, säger kommenderingschef Mikael Fetz på pressträffen som Stockholmspolisen höll under måndagen.

Fakta

Rimfrost

Målet för den särskilda händelsen, som löper tillsvidare, är att:

  • Minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.
  • Reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet.
  • Öka beslagen av vapen och sprängämnen.
  • Öka tryggheten hos allmänheten.
Källa: Polisen

Nolltolernas mot kriminella

Stockholmspolisen jobbar sedan tidigare mot skjutningar och sprängningar i en regional särskild händelse och har utvecklat permanenta arbetsmetoder som lett till framgång. I och med den nationella insatsen intensifieras nu arbetet ytterligare – både vad det gäller att minska det grova våldet men också för att snabbare gripa och lagföra kriminella i Stockholms gängkriminella värld.

– Rimfrost innebär för Stockholms del nolltolerans mot individer som bedöms ligga bakom det grova våldet i syfte att få bort dem från de brottsliga arenorna. Tillsammans med övriga regioner bidrar vi med förstärkning till andra delar av landet, just nu till region Syd, säger Mikael Fetz.

Flera beslag

Under de senaste veckorna har det intensivare polisarbetet i Stockholmsregionen lett till flera större beslag av vapen och narkotika. I Märsta grep polisen tre personer misstänkta för grovt narkotikabrott efter ett ha hittat narkotikaklassade läkemedel som Tramadol och Subutex.

Tio personer har häktats efter att polisen beslagtog cirka 60 kilo metaamfetamin i södra Stockholm och fem personer sitter nu häktade för grova vapenbrott efter ett beslag av både pistoler och automatvapen.

– Vi kommer nu att gå ännu tydligare mot ett antal individer, sa Towe Skjöld, biträdande kommenderingschef under måndagens presskonferens.

Fakta

Särskild händelse

  • Att polisen arbetar i en särskild händelse möjliggör förstärkningar till de delar av landet där det har inträffat många våldsbrott.
  • Det kan göras genom nationella resurser från nationella operativa avdelningen eller genom omfördelningar mellan polisregionerna av till exempel utredare, analytiker eller ingripandepoliser som arbetar i yttre tjänst.
  • Uppdraget är att skapa en nationell lägesbild och utifrån den leda polisoperationen genom att prioritera, koordiner och samordna arbetet.
  • Vid en särskild händelse får kommenderingschefen stor makt, med snabba beslutsvägar och ökade befogenheter att exempelvis fördela om poliser.
  • Exempel på tidigare nationella särskilda händelser är vid terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.
Källa: Polisen
Visa merVisa mindre