Kommunpolis. Alexander Antonian menar att det förebyggande arbetet för tryggheten är bra i Danderyd. Foto: Jens Kassnert

Polisen: Inbrott och bedrägerier har ökat

Under 2022 har antalet anmälda brott ökat i två kategorier. Samtidigt känner sig fler tryggare – och man gör mycket för att förebygga brott i Danderyd, menar kommunpolis Alexander Antonian.

  • Publicerad 15:40, 15 aug 2022

Vi saknar närvaro av vuxna

I den senaste trygghetsundersökningen från 2021 lokalpolisområde Södra Roslagen har invånarna svarat att de känner sig mindre oroliga för att bli utsatta för brott, jämfört med 2020.

En trend som även syns i resten av landet, menar Alexander Antonian, kommunpolis i Danderyd.

– Men det finns vissa områden som vi behöver jobba med.

Två brottstyper har ökat under 2022 i Danderyd. Först bedrägerier, allt fler anmäler till exempel vishing-bedrägerier, en metod där, oftast, äldre luras på pengar över telefon.

– Vi ser en enorm ökning av bedrägeribrott, både nationellt men också i Danderyd. Några gånger per vecka får vi in anmälningar och något enstaka som fullbordas, säger han.

Den andra är inbrott. Under pandemin har man sett att det minskat något. Men 2022 har man sett en liten ökning, menar Alexander Antonian.

– Om vi jämför perioden till maj i år med samma period i fjol, då ser vi en liten ökning. Det är 16 fler fullbordade inbrott i Danderyd.

Han menar att det kan bero på att inte lika många jobbar hemma.

– Nu står husen mer tomma än förra året, då passar tjuvarna på.

– Danderyd är en välmående kommun med stora fastigheter, det är allmänt känt. Det har tjuvarna med i sina beräkningar när det väljer ut mål, säger han.

Ungdomsfester

Han berättar att ett av deras fokusområden ungdomar i deras trygghetsarbete i Danderyd.

– Det är oroväckande dels kring alkohol och droger, men också att det finns de som kör dagen efter när de fortfarande är berusade.

Ett problem är ungdomsfesterna.

– Vi saknar närvaro av vuxna, och ett exempel är nu senast vid valborg. Det är återkommande varje år, och vi jobbar hårt med att få ut fler nattvandrare. Men det är väldigt få och går att räkna på händerna.

I övrigt är det förebyggande trygghetsarbete bra i Danderyd, menar Antonian.

– Det finns en andel av befolkningen som upplever att det är otryggt, och det är viktigt att komma åt den känslan. Men kommunen jobbar hårt med sådant som vi kan påverka, som förbättrad belysning, städade områden och klotter, säger han.

Anmälda brott, inbrott och rån

Inbrott:

2018: 169 stycken.

2019, 98.

2020, 84.

2021: 104.

Rån:

2018: 13

2019: 22

2020: 12

2021: 5

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre