En Audi A6 och en Porsche Cayenne beslagtogs i helgens tillslag. Foto: Polisen / Mostphotos

Polisen i natträd mot kriminella på City-krogar

I helgen slog polisen och kronfogden till mot kriminella på Stockholms krogar och beslagtog lyxbilar, klockor och guldsmycken för hundratusentals kronor. "Ska inte leva i lyx utan att göra rätt för sig", säger polisens insatsledare John Franco.

  • Publicerad 21:17, 19 sep 2016

Under natten mot söndag genomförde polisen en riktad insats mot kriminella som rörde sig i Stockholms krogmiljö.

Tillsammans med kronofogdemyndigheten beslagtog polisen föremål för miljontals kronor av ett flertal personer inför öppen ridå i City och på Södermalm.

- Det är en samverkansinsats mellan myndigheterna och syftet är att profilera och kontrollera kriminella individer som beger sig till stan och uppvisar den här kriminella glorian, säger John Francko, kriminalinspektör och gruppledare vid Norrmalmspolisen.

"Lever i lyx utan att göra rätt för sig"

Bland annat beslagtogs en Porsche Cayenne, en Audi A6, guld och flera klockor av personer som enligt polisen lever en kriminell livsstil och har utmätningar på sig. Enligt polisen har föremålen använts som statusmarkörer bland kriminella i syfte att skryta.

- Det kan vara alltifrån smycken, klockor och dyrare bilar till rena kontanter. Gemensamt är att de ofta införskaffat sig dem med kriminalitet samtidigt som de har skulder och skadestånd till målsägare tilldömda sig. Och då tycker varken vi från polisens eller kronofogdens sida att de här individerna ska glida runt och leva i lyx utan att göra rätt för sig, säger John Franco.

Flera allvarliga våldsbrott

Enligt John Franco har kriminaliteten blivit ett allt större problem på Stockholms krogar den senaste tiden. Vid flera tillfällen har polisen gripit personer för narkotika-, vålds- och vapenbrott. Inte sällan har det även förekommit situationer där personer har varit beväpnade med skjutvapen, knivar och tårgas. Insatserna är därför ett led i att få ordning på situationen.

– Som lägesbilden är har det inträffat ett antal allvarliga våldsbrott som riktats både mot krögare, poliser och ordningsvakter. Det är ett sätt för många kriminella att försöka diktera villkoren i krogmiljön. Så det här är ett sätt för oss att visa att det inte är så. Lag och ordning ska råda, säger han.

"Tar på psyket"

Genom att störa ut de kriminella med utmätningar och beslag hoppas polisen att allt färre av dem ska vilja röra sig på krogarna. Och än så länge uppges det ha fallit väl ut.

– Den feedback vi fått är att många kriminella inte åker in till innerstan längre för att de inte vill riskera att bli av med sina grejer. Att åka in till stan och bli av med guld och klockor tar helt enkelt på psyket för många av de här personerna, säger John Franco.

Polisen i City har även inlett ett samarbete med lokalpoliser i Stockholms ytterområden för att skapa sig en bättre bild över de kriminella individerna. Han är därför optimistisk till en fortsättning på satsningen, som uppges pågå tills vidare.

Prioriterat ärende

– Det här är ett prioriterat ärende. Vi vill att gemene man ska kunna åka in till stan och ha en trevlig utekväll utan riskera att råka illa ut. Det är vårt jobb, säger John Franco.

Han vill samtidigt passa på att tacka sina kollegor.

– Utan drivna kollegor skulle det inte bli en sådan här effekt. Och det är fantastiskt att se. Särskilt i tider som dessa där många poliser är missnöjda med sina arbetsförhållanden.

Utmätningar som gjorde

1 Porsche Cayenne

1 Audi A6

Klockor till ett värde av 300 000 kr

Guld till ett värde av 200 000 kr

Diverse smycken

Kontanter cirka 16 000 kr

Visa merVisa mindre