Förstärker. Polisen i Järva har tagit in resurser utifrån för stöd i arbetet mot den grova gängkriminaliteten. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Polisen i Järva får förstärkning utifrån

Polisen i Järva meddelar att de från och med den här veckan får förstärkning från övriga regioner, i det lokala arbetet mot grov kriminalitet. Hittills sitter 13 personer med kopplingar till gäng i Järva häktade, varav flera av polisen beskrivs som tongivande i konflikten.

  • Publicerad 17:18, 18 nov 2020

Mitt i har tidigare rapporterat om polisens arbete mot de kriminella nätverken som rör sig i Järva. Det efter att det gängrelaterade våldet ökat kraftigt i somras, med flertalet skottlossningar och mord.

Polisen har tidigare satt in extraresurser och kartlagt gängen, bland annat genom insatsen Portia, som syftar till att stoppa våldsspiralen.

Det har givit resultat. I början av november meddelande man att flera personer med kopplingar till kriminella nätverk anhållits misstänkta för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

– Vi är mer synliga, jobbar mer proaktivt, och samarbetar ständigt med andra instanser, det har givit resultat, sa Ola Österling, presstalesperson hos polisen, då.

Flera frihetsberövade

Nu går polisen ut och berättar att det i dagsläget sammanlagt är 13 personer häktade och två anhållna i ärenden kopplade till den grova kriminaliteten i Järvaområdet. Flera tongivande personer i konflikten ska finnas bland dessa.

– Det är främst i grova vapenbrott och grova narkotikaärenden vi har frihetsberövade, vilket är ett led i polisens krafttag för att stoppa våldsspiralen i den pågående konflikten, säger Daniel Ångman, gruppchef på spaningssektionen i polisområde Stockholm nord, i ett pressmeddelande.

Samtidigt ska man sedan arbetets början ha beslagtagit minst 13 vapen, en stor mängd ammunition, narkotika och kontanter.

Förstärker ytterligare

Polisen meddelar även att de nu förstärker arbetet i Järva ytterligare, med fler poliser i yttre tjänst och fler utredare på plats. Extra resurser har tagits in från övriga regioner.

– Det gör att vi kan fortsätta arbeta uthålligt mot de kriminella aktörerna, främst kopplade till den konflikt mellan kriminella grupperingar som trappades upp under sommaren med flera dödliga skjutningar, säger Maria Sundström, tf biträdande chef i lokalpolisområde Järva, i ett pressmeddelande.

Samtidigt pågår ett tätare samarbete mellan polisen och socialtjänsten, bland annat för att lyfta nivån på orosanmälningar. Just nu arbetar de två aktörerna tillsammans med sammanlagt runt 25 unga individer, som på något sätt är inblandade i konflikten.