Jan Lundin bakom ratten i den nya grannsamverkansbilen – en elhybrid – den sjunde bilen i ordningen som Toyota center i Täby sponsrat med. Foto: Anna Alexandersson

Polisen hyllar grannsamverkan – ger 36 procent färre inbrott

Grannsamverkans bilen rullar året runt. Nästan varje dag sitter frivilliga bakom ratten för att hjälpa polisen att förebygga inbrott i Täby. – Jag har det bra och känner att jag vill ge något tillbaka. Det här skapar trygghet, säger patrullvolontären Åsa Benjaminsson.

  • Publicerad 13:42, 20 sep 2019

På många håll i Sverige har den välkända skylten ”Grannsamverkan mot brott” satts upp för att varnar tjuvarna för att slå till. I Täby finns dessutom en stor grupp frivilliga som ser till att grannsamverkans patrullbilen ständig är på rull.

– De åker till Täby polisstation varje morgon kl.09. Då får de reda på vad som hänt under natten eller helgen, berättar områdespolis Mats Hessler, som ägnar merparten av sin arbetstid till att starta och hålla kontakt med grannsamverkansgrupperna i Täby, Vallentuna, Danderyd, Vaxholm och Österåkers kommuner.

Mats Hessler, områdespolis i Täby polisområde, Åsa Benjaminsson, volontär som kör runt med Grannsamverkansbilen i Täby samt kommunalrådet Patric Hamilton (M) är på plats när Toyota center i Täby överlämnar den nya sponsorbilen till projektet.

Behövs många volontärer till patrullbilen

Pensionerade Jan Lundin, som tidigare jobbat som säkerhetschef och även är utbildad polisvolontär, har haft ansvarat för grannsamverkansbilen i Täby i över sex år.Till sin hjälp har han omkring sextio frivilliga förare, bland annat pensionerade Åsa Benjaminsson, som varit aktiv ett år.

– Jag leder gruppen och sköter allt administrativt och sedan kör jag ibland när det blir luckor i schemat, förklarar Jan Lundin..

De spanar på tjuvarna när du reser bort

Frivilliga gör nattinsatser ihop med polisen

Jan Lundin har tät kontakt med Mats Hessler för att få veta om de behöver köra extra rundor någonstans.

– Det förekommer också att vi gör insatser ihop med polisen på nätterna. När det stals mycket bildelar var vi ute. Vi kör också till exempel på Valborg.

Fakta

Grannsamverkan minskar antal brott och ökar tryggheten

Brottsförebyggande genom ”Grannsamverkan” bygger på ett tätt samarbete i första hand mellan de boende och polisen. De boende utbildas av polisen i att hålla extra uppsikt över grannarnas bostäder och på så sätt skrämma bort tjuvar eller snabbt tillkalla polis. Främst minskar bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder genom ökad grannsamverkan.

Grannsamverkan är från början inte ett svensk idé, men i dag är skylten ”Grannsamverkan” välkänd i Sverige.Brottsförebyggande rådets (BRÅ) genomgång av internationell forskning visar att brottsligheten i genomsnitt sjunker med en fjärdedel där de boende är aktiva i grannsamverkan.

Antalet bostadsinbrott i Sverige har under flera års tid ökat och varit den brottslighet som svenska folket oroat sig mest för. År 2018 skedde en kraftig minskning av de polisanmälda bostadsinbrotten jämfört med föregående år – förklaringen till minskningen har angetts vara ökade gränskontroller, fler gripna personer och Grannsamverkan.

En ny utvärdering av Peter Lindströms, krimnolog och docent på Malmö Högskola, visar att inbrotten minskade med 36 procent i nya grannsamverkansområden jämfört med åtta procent i kontrollområdena. Minskningen i kontrollområdena är lika stor som för landets som helhet. Utvärderingen visade också att 38 procent av de boende i försöksområdena upplevde en ökad känsla av trygghet.

Här hittar du mer information om grannsamverkan mot brott. 

Källa: Polisen/Grannsamverkan/BRÅ
Visa merVisa mindre

Områdespolis Mats Hessler och Jan Lundin, samordnare för grannsamverkansbilen i Täby.

Polisen hyllar samarbetet

Mats Hessler betonar hur viktigt samarbetet med Grannsamverkansbilen i Täby är för att informera villaägare och andra om enkla brottsförebyggande åtgärder.

– Vi grejar inte det här själva. Just nu har vi problem med cykelstölder och har ett projekt tillsammans där vi sprider informationsblad.

Jan Lundin öppnar en stund senare bagageluckan på den nya patrullbilen som Toyota center just sponsrat med och visar en pappersbunt. ”Varning för cykelstölder” står det på lapparna som läggs i brevlådan ifall de patrullerande volontärerna ser en cykel som står för begärligt till i en trädgård.

– Tillfället gör tjuven. Kan man ta bort den där triggern, tillfället, så minskar brotten, förklarar Mats Hessler.

Kommunen har ökat bidraget

För att Grannsamverkans patrullbil ska kunna fortsätta att rulla är projektet hela tiden beroende av fler förare, sponsorer och bidrag, uppger Jan Lundin. Täby kommun har i år ökat driftbidraget till 40 000 kronor som ett led i att stärka det brottsförebyggande arbetet, uppger kommunalrådet Erik Andersson (M).

– Det har visat sig att där det finns en aktiv grannsamverkan minskar brotten.

Polisens mysterium: Färre inbrott i Täby – del av europeisk trend

Grannsamverkan minskar brotten

Under fler års tid ökade antalet inbrott i Sverige och Täby var inget undantag i stort, enligt polisen. Förra året bröts dock trenden och den kraftiga minskningen av polisanmälda bostadsinbrotten förklaras med ökade gränskontroller, fler gripna personer och positiva effekter av ”Grannsamverkan mot brott”.

– Forskning i Sverige visar att om man startar Grannsamverkan minskar brotten med 36 procent i området, säger Mats Hessler.