Ett vakande kameraöga följer numera de som rör sig runt torget på Brunskogsbacken i Farsta strand. Polisen satte upp kameran här om veckan.

– Det är med anledning av en rad händelser som varit i Farsta strand det senaste året – händelser som vi eventuellt skulle ha haft möjlighet att fånga på bild med kamera, säger Johan Kihlström, biträdande chef för Farsta lokalpolisområde.

Satsningen är tillfällig. För att få sätta upp en kamera permanent krävs ett nytt beslut. Men polischefen vill inte uppge hur länge den kommer att sitta där.

– Den kommer att sitta där i X antal veckor tills ett nytt beslut fattas, säger han.

Övervakningskameror är inte okontroversiella. Kritiker menar att de kränker den personliga integriteten.

Johan Kihlström vill avdramatisera det hela.

– Det är en metod vi använder mer och mer, som ett hjälpmedel. Kameran är inte på något sätt dold utan sitter uppe väl synlig i ett trygghetsskapande och brottsförebyggande syfte, säger han.

I anslutning till kameran finns en skylt om att kamerabevakning förekommer på platsen.

Vad säger du till dem som ändå upplever kameran som ett integritetsproblem?

– Vi är medvetna om att det kan uppfattas som kränkande att bli filmad. Vi gör bedömningen att det är värt avsteget vad gäller medborgarnas personliga integritet för den positiva effekten vi tror att det kan ge.

Utöver den nya övervakningen pågår flera satsningar som ska stärka tryggheten runt Brunskogsbacken, där höstens tragiska dödsskjutning inträffade.

Familjebostäder samarbetar med Farsta stadsdelsförvaltning för att öka trivseln utanför bostadshusen. Utgångspunkten är den trygghetsvandring som gjordes i höstas, där boende fick tipsa om otrygga platser.

– Vi har genomfört allt vi haft råd och möjlighet att åtgärda. Vi planerar flera åtgärder som vi kommer att söka pengar för, berättar Tomaj Keivany, trygghetssamordnare på Farsta stadsdelsförvaltning.

Belysning och plantering

Till exempel ska belysningen förbättras på baksidan av huslängan på Brunskogsbacken där mordet i oktober inträffade. En parkväg ska breddas, skymmande buskar ska beskäras och flera planteringar ska öka trivseln.

Förhoppningen är att fler människor ska vilja vistas utomhus i området.

– Det kan tyckas vara supersmå detaljer men tillsammans bildar de en större helhet. Om det gör att fler människor rör sig ute i området blir det fler ögon och öron och fler som värnar om platsen, säger Tomaj Keivany.

Både ute och inne

Familjebostäder har under vintern gjort en trygghetsbesiktning av alla sina hus på Brunskogsbacken.

– Då går man minutiöst igenom fastigheten utvändigt och invändigt för att se vad som behöver åtgärdas som våra husvärdar kanske inte ser i den dagliga ronderingen, förklarar Lotta Vidén, Familjebostäders projektledare för social hållbarhet.

Hon hyllar samarbetet med stadsdelsförvaltningen och polisen, som hon menar har utvecklats de senaste åren.

– Det är jättebra att vi kan göra saker tillsammans och jobba parallellt och samtidigt. Det blir en bättre lösning för alla, säger hon.

Den frågan ställde Mitt i till kommunpolis Mikael Sundberg, efter de båda mordförsök som begicks i Farsta strand 1 februari.

– Det har varit oroligt där en tid. Där finns en del unga vuxna som är ute på fel väg. Vad gäller skjutningar har det många gånger med narkotika att göra. De som sysslar med det kan vara vänner ena dagen och ovänner nästa. Konflikter kan också uppstå när ledande personer i nätverken åker fast, säger han.

Skotten mot lägenheten på Ullerudsbacken är ett exempel där polisen misstänker koppling till kriminella nätverk.

– Man skjuter inte helt slumpmässigt mot en lägenhet. Men jag kan inte avslöja vilka nätverk, det är för känsligt, säger han.

I fjol förekom sprängningar i Skogås, Farsta strand och Larsboda. Nyligen sprängdes det i Skogås igen och sen sköts det här. Finns det ett samband där?

­ Det kan absolut finna sådana samband.

Enligt Mikael Sundberg har Farstapolisen bra koll på kriminella konstellationer och vilka som ingår där.

– Vi vet väldigt mycket, säger han.

Om ni då vet att en kriminell måltavla bor på en viss adress, kan ni inte göra mer för att förhindra att det skjuts där?

– Vi har inte ett överflöd av resurser. Har vi uppgifter om ett förestående brott kommer vi så klart förhindra det. Men det skulle krävas en telepatisk förmåga för att veta varje gång någon eller några bestämt sig för att begå ett brott.

Mordet i höstas var andra skjutningen på samma adress på ett år. En hyresgäst som vi träffade hade gett upp och packat väskorna för att flytta. Vad säger du till dem som är så oroliga?

– Jag har full förståelse för att folk är rädda just nu. Vi kommer att öka vår närvaro och titta på alla möjligheter att förebygga brott i området.