Polisen: Här är Bandidos nya lokal

2013 tvingades de ­lämna ”Bandidosvillan” i Huddinge – nu har det kriminella mc-gänget flyttat till Brandbergen. Narkotika har hittats i lokalen och olaglig kamera­övervakning utreds. Dess­utom har en granat kastats mot våningen.

  • Publicerad 18:43, 26 jun 2017

Sedan ett år tillbaka har Bandidosmedlemmar synts vid en lokal längst norrut i Brandbergens arbetsplatsområde, och nu uppger flera poliskällor att lokalen etablerats som Bandidos Stockholms nya klubblokal.

I höstas kastades en skarpladdad handgranat upp på loftgången där lokalen ligger. Fönsterrutan i lokalen intill krossades.

– Allt pekar på att granaten var riktad mot ”mc-lokalen”, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

”Kommer att rekrytera”

En stor oro råder hos delar av polisen.

– Bandidos kommer rekrytera i närområdet och samarbeta med yngre  förmågor kring narkotikahandeln i Brandbergen.  Jag tycker det är jätteallvarligt, säger en polis på Södertörn som på grund av sina arbetsuppgifter inte vill gå ut med sitt namn.

En annan polis på Södertörn säger:

– Lokalen ligger ju bara ett stenkast från de närmsta krogarna i Brandbergen, och det finns lite glorifiering runt den här typen av mc-klubbar. Man vill få vara med på festerna, säger en annan polis på Södertörn som inte heller vill uppge  sitt namn offentligt.

Husrannsakan vid fest

Ett antal större fester har hållits i lokalen senaste året. Den 1 april hade Bandidos Stockholm 15-årsjubileums- och kickoff-fest. Då slog polisen till med fordonskontroller och husrannsakan.

– Vi beslagtog pepparspray från en person med koppling till Bandidos vid en fordonskontroll, och hittade små mängder narkotika i lokalen. Men det gick lugnt till, säger Lars-Göran Rehn.

En polisutredning pågår dessutom om att mc-klubben satt upp kamera-övervakning utan tillstånd.

Västar från olika gäng

På Bandidos Swedens hemsida har flera bilder lagts upp från lokalen. ”Bandidos Sweden”, ”Bandidos Denmark”, ”Bandidos Finland” och ”Bandidos Probationary” (Probationary är sista fasen innan fullvärdigt medlemskap) syns bland annat på västarna. Märket ”Expect No Mercy” är ditsytt på ett antal västar på bilderna.

Enligt NOA, polisens nationella operativa avdelning, betyder märket att medlemmen avsiktligen dödat en rival till Bandidos.

Enligt Lars-Göran Rehn har polisen jobbat hårt för att stoppa fastighets-ägaren att hyra ut till hyresgästen.

– Fastighetsägaren är väl medveten om att det är Bandidos i hans lokaler, säger Lars–Göran Rehn som dock inte vill inte slå fast att det är Bandidos Stockholms nya permanenta lokal.

– Vår bild är att de inte alltid är där. När vi tror att något är i görningen så lägger vi resurser där, men vi kan inte lägga alla resurser där.

HBV-hem var planen

Fastighetsägaren uppger att han först ville hyra ut lokalen som HVB-hem. När kommunen sade nej kom en mc-förening in i bilden, berättar han.

– Det är en mc-förening, inte Bandidos, som är min hyresgäst. Men självklart ser jag vilken koppling de har när jag ser festbilderna, säger han till Mitt i.

Du ser inga problem med detta?

– Hittills har jag inte haft några problem med hyresgästen. Men jag kan förstå polisen om de befarar rekrytering, och det är jävligt beklagligt om det funnits narkotika i lokalen. Men polisen får i så fall redovisa beslagen för oss.

Enligt polisuppgifter till Mitt i är det via mc-klubben Bad Breed MC, som Bandidos fått tillgång till lokalen.

– Bad Breed bär sedan något år tillbaka Bandidos färger, och Bad Breed-medlemmar har i flera år hängt på krogen i Brandbergens centrum, säger en av polismännen på Södertörn.

Sökt centralt

Mitt i Haninge har utan resultat sökt Bandidos centralt. När vi ringer hyresgästen och frågar om Bandidos och lokalen får vi svaret:

– Jag har inga kommentarer till det.

Mitt i har även sökt Bad Breed MC.

Fakta

Polisens kartläggning av Haninge

Brandbergen

Under en tid har det funnits en konflikt om narkotikamarknaden mellan två relativt löst sammansatta gäng. Det ena gänget, som haft större resurser och mer vapen, har senaste månaderna växt sig ännu starkare och i det närmaste konkurrerat ut det rivaliserande gänget, enligt polisuppgifter till Mitt i. Det större gänget har varit runt tio personer men tros alltså just nu växa. Det dominerande gänget har också varit drivande i många av de senaste årens bilbränder och den stenkastning mot polis som skett i samband med mopedkontroller.

Mordförsöket på en cyklande man för ett år sedan var kopplat till gängkriminalite. Polisen befarade snabb vedergällning, men någon sådan har inte kommit. Ett fåtal personer anses vara drivande i det dominerande gänget. Bland förgrundsgestalterna sätts  stort värde i att visa upp för omgivningen att man kan slå tillbaka när polisen gör kontroller i Brandbergen.

Polisen åker i dag ogärna in med en ensam patrullbil i Brandbergen.

Mer eller mindre öppen narkotikaförsäljning har en längre tid skett runt centrum, men de senaste månaderna har polisen jobbat framgångsrikt mot handeln.

Jordbro

Åker en målad polisbil in på Moränvägen går visselkedjan direkt till Jordbro centrum. Så beskriver poliser situationen.

Grövre brottslighet än i Brandbergen, men nätverken håller lägre profil och vill ogärna att polisen drar sig hit.

En  annan hierarki och även förgreningar till större kriminella nätverk utanför Haninge. Polisen har tappat mycket fokus och kontaktytor gentemot de kriminella. Dels sedan Jordbromalmsskolan lades ned, dels sedan Brandbergen pekats ut som prioriterat område.

Inga tydliga konflikter just nu, men stor oro att narkotikahandeln – och eventuella konflikter –ökar i takt med att polisen måste bortprioritera Jordbro.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre

Fakta

Polisens kartläggning av Huddinge

Vårby gård

Ett nätverk med en handfull starka personer som styr. Det är familjemedlemmar och bekanta som vuxit upp i området. Olika brottslighet, främst narkotika och de kontrollerar området.

Tidigare två nätverk vilket gav en våldsam konflikt. Inga tydliga konflikter nu.

Flemingsberg

Löst sammansatt grupp av flera grovt kriminella. Äldre kriminella styr ofta unga i yngre tonåren till brott, främst rån, personrån, stölder och narkotikabrott.

Inga tydliga konflikter just nu, men flera har lätt för att ta till våld och vapen. Ännu tydligare för några år sedan när äldre tvingade in många yngre i en brottslig bana.

Skogås

Inga tydliga nätverk, där­emot många kriminella som har vuxit upp ihop och bor i området. De sysslar främst med narkotika.

Kriminella från södra delarna av Stockholm gör anspråk på området och samarbetar ofta med de lokala kriminella, som de är bekanta med sedan.

Ungdomar utnyttjas ofta av de äldre och stora problem i centrum med stökiga ungdomar som missbrukar narkotika.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre