Stölder. Bensinborrning var ett gissel för Järfällapolisen för ett antalet år sedan, berättar kommunpolisen Magnus Nilsson. Foto: Mostphotos/Åsa Sommarström

Polisen grep misstänkta bensintjuvar i Järfälla

Polisen grep nyligen personer som de misstänkte skulle stjäla bensin. "Bensinborrning" var ett stort problem i Järfälla för några år sedan som polisen hade svårt att komma tillrätta med.

  • Publicerad 14:02, 21 jun 2021

Känslan är att de stjäl till sig själva eller till kompisarna.

I slutet på förra veckan stoppade polisen i Järfälla en bil de kände igen från stöldsammanhang. När polisen stannade bilen sprang föraren iväg.

– Kvar i bilen sitter flera yngre personer som är bekanta för oss sedan tidigare, säger Magnus Nilsson, kommunpolis.

I bilen hittade patrullen utrustning som de misstänkte skulle användas för att stjäla bensin. Bland annat borrmaskin och dunkar. De greps misstänkta för förberedelse till stöld.

– De har ett modus som skapar stor irritation. De borrar sönder bensintanken och placerar ett kärl undertill. Förutom att man blir av med drivmedlet så måste man besöka en verkstad för att byta ut bensintanken.

Ett irriterande problem tidigare

Den här typen av stöld var ett gissel för Järfällapolisen för fem eller sex år sedan.

– Då hade vi väldigt mycket bensinborrningar och det var vansinnigt irriterande. De skedde ofta mellan två och fyra på natten då de flesta ligger och sover.

Ofta blev bilar som stod på stora boendeparkeringar utsatta.

– Det väldigt svårjobbat och vi rodde aldrig riktigt i hamn. Det var svårt att ha poliser som skulle ligga å spana för det skedde på ett tiotal parkeringar, och stölderna skedde inte heller varje natt. Men det finns inget som pekar på att stölderna är tillbaka i den omfattningen.

Enligt Magnus Nilsson stjäl de drivmedel för eget bruk.

– Känslan är att de stjäl till sig själva eller till kompisarna. För det är inte frågan om flera kubikmeter.

Stölder. Bensinborrning var ett gissel för Järfällapolisen för ett antalet år sedan, berättar kommunpolisen Magnus Nilsson. Foto: Mostphotos