Vid 21-tiden söndagen den 18 april sköts en ung man i 20-årsåldern utomhus i Valsta i Märsta med flera skott. En större polisinsats drog igång och efter en timme greps en misstänkt gärningsperson efter spårning med hundpatrull i närheten av brottsplatsen.

Den skottskadade mannen var talbar vid transport till sjukhus. I nuläget sitter en man som också är i 20-årsåldern frihetsberövad och ett vapen är beslagtaget. Han anhölls under måndagen misstänkt för mordförsök.

Kan ha kopplingar till kriminellt nätverk

Både misstänkt och målsägande är hemmahörande i Märsta och polisen utesluter inte att det finns kopplingar mot den kriminella miljön i regionen.

Polisen bekräftar till Mitt i Sigtuna att det finns flera vittnen till händelsen och utredningsförutsättningarna i ärendet bedöms av polisen som goda.

Området Märsta och Valsta är en del av Sigtuna kommun där det under en längre tid har byggts en kriminell förmåga som resulterat i ett kriminellt nätverk som går under benämningen Märstanätverket. 

– Polisen arbetar från flera håll med att komma åt den problematik vi ser i området, vi arbetar i nära samverkan med Sigtuna kommun i ett långsiktigt arbete som bygger på att minska förmågan hos nätverket genom att gripa brottsaktiva personer samtidigt som vi arbetar med olika metoder för att hjälpa unga personer ut ur den här miljön, säger Jenny Sundh, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Sollentuna till Mitt i Sigtuna.

Polisens arbete mot nätverket

I mars 2020 påbörjade Polisen i Sollentuna en långsiktig, riktad insats i området med en målsättning att minska nätverkets förmåga att fortsätta med sina kriminella aktiviteter.

Något som Mitt i Sigtuna tidigare skrivit om.

https://www.mitti.se/nyheter/polisens-framgangsrika-ar-i-kampen-mot-kriminella-i-marsta/repubj!SB1GNtLfH3JlS9ugcuabiw/

Detta sker genom en ökad, både synlig och dold, polisiär resurs samt genom spaning, förhör och underrättelse.

– En annan del är det brottsförebyggande arbetet som drivs för att begränsa den insocialisering vi ser sker av unga personer som rekryteras in i de här destruktiva strukturerna säger Jenny Sundh.

Polisens arbete har resulterat i bland annat ett flertal frihetsberövanden, större narkotikabeslag och vapenbeslag.

Trots detta har den våldsvåg som pågår inte minskat utan året har inletts med ett antal grova våldsbrott och mord.