Kommunpolisen Christoffer Peyre berättar att knark göms på förskolegårdar. Foto: Pia Bispo/Polisen.

Polisen frustrerad över ungdomsstöket i Västertorp

Den senaste tiden har stökiga ungdomsgäng spridit rädsla i Västertorp och Fruängen. Polisen är frustrerad över att deras jobb inte får större effekt. – Någonstans har alla parter misslyckats när otryggheten ökar, säger polisen Christoffer Peyre.

  • Publicerad 11:30, 14 sep 2020

I fredags rapporterade Mitt i om stökiga ungdomsgäng som sprider rädsla, bland annat hos företagarna, i Västertorps centrum.

Nu ger polisen sin bild av oroligheterna. Förutom allmänt stök och otrygghet förekommer också narkotikaförsäljning i olika ungdomsgäng i Västertorp och Fruängen.

Knark göms på förskolor

Polisen jobbar febrilt för att få tag knarkgömmor – som till exempel finns på skolgårdar och förskolegårdar.

– Vi tömmer gömmor hela tiden. Det kan vara dödligt om ett barn får tag på det. De brott som det handlar om bland ungdomarna är bland annat misshandel, rån och narkotikabrott, säger kommunpolisen Christoffer Peyre.

Christoffer Peyre, polis i Västertorp-Fruängen.

Hans bild är att det främst rör sig om ungdomar, både flickor och pojkar, i 15-19-årsåldern. En del bor i Västertorp och Fruängen, och rör sig däremellan, andra ungdomar kommer från andra delar av Stockholm.

En timme efter att vi ingripit kan ungdomarna stå i centrum igen

Christoffer Peyre

Christoffer Peyre berättar att polisen prioriterat Fruängsområdet den senaste tiden och i stället varit mindre i Bredäng och Vårberg som klassas som utsatta områden.

– Vi gör en omfattande mängd orosanmälningar, har samtal med föräldrar och kör hem unga. Men en timme efter att vi ingripit kan ungdomarna stå i centrum igen. Men vi kan inte göra mer. Då måste skola, socialtjänst och föräldrar göra sitt, säger han.

”Nyrekryteringen måste stoppas”

Christoffer Peyre uppmanar föräldrar till barn i riskzoonen att samarbeta.

– Har man barn i riskzoonen måste man ha en dialog med sina barns kompisars föräldrar. Det har vi efterfrågat. Nyrekryteringen måste stoppas. Vi träffar både föräldrar som är jätteoroliga för sina barn och andra föräldrar som inte bryr sig lika mycket. Det är inte genomgående så att alla har en dålig uppväxt men alla skapar ju oro i området.

Västertorps centrum. Foto: Pia Bispo