En kraftig sprängladdning detonerade på Nytorgsgatan natten till onsdagen i förra veckan. Grannar hittade rester av en termos i förödelsen. Foto: Johan Thornton

Polisen fruktar ny trend: ”Termosbomber” används av kriminella

Efter explosionen på Nytorgsgatan på Söder natten i veckan hittades rester av en termos på detonationsplatsen. Nu ser polisen en trend att kriminella använder sig av ”termosbomber” vid sprängdåd, skriver Aftonbladet.

  • Publicerad 10:47, 20 okt 2019

Om termosen som hittades på Södermalm användes vid sprängningen – det har inte bekräftats – är det i så fall inte första gången metoden används i Sverige.

I Malmö åtalades nyligen en liga som misstänks ha använt bomber placerade i termosar vid tre olika sprängdåd. I ett av fallen fick en 18-åring som hanterade bomben ena underarmen bortsprängd och svåra splitterskador i ansiktet. I september hittade Gävlepolisen termosar fyllda med sprängmedel vid en husrannsakan.

Starka kopplingar mellan sprängdåd – tillhör samma familj

Sprängämnesexperten Bo Janzon säger till Aftonbladet att de kriminella kan ha börjat använda termosar för att hantera vissa hemmagjorda sprängämnen som är temperaturkänsliga, och som behöver hållas kylda.

– Ju mer föroreningar det är i produkter, desto bättre är det att hålla det kylt. Så något hade de som använt dem haft koll på. Men det är idioter som håller på med sådant här, säger han.

Granne med explosionen: ”Känns inte lika tryggt här längre”

37 sprängningar i Stockholm – bara i år