Misstankarna gäller ett mordförsök som skulle utföras i de norra delarna av länet under tisdagen, enligt polisens hemsida. Den misstänkte skytten var vid gripandet beväpnad och befann sig nära den påtänkta måltavlans bostad.

Sparsmakad med information

Den tilltänkta måltavlan verkar alltjämt vara helt ovetandes om planerna.

– Vi går inte in mer i detalj på var i norra länet detta skulle ske, utifrån att den misstänkta målsäganden skulle kunna utläsa detta. Men det handlar om norra länet, inte norra Stockholms stad, säger Emir Gazibegovic, operativ samordnare på Vällingbypolisen, till Mitt i.

Alla fem misstänkta, tre män och två kvinnor, greps i norra Stockholm under tisdagskvällen med hjälp av insatsstyrkan, efter en längre tids samarbete mellan olika polisenheter. De fem är alla mellan 21 och 28 år gamla och samtliga häktades under fredagen i Attunda tingsrätt. Fyra av de fem misstänkta är hemmahörande i Hässelby-Vällingby, en är ifrån Enskede-Årsta-Vantör. I dagsläget ska åtal väckas senast den 11 februari.

Alla kända av polis

Polisarbetet har omfattats av stort hemlighetsmakeri.

– Alla misstänkta är kända av oss sedan tidigare. Sedan vill vi i dagsläget inte uttrycka oss mer om eventuell grupptillhörighet, konflikter eller liknande. Vi kommer inte kunna gå in i detalj i utredningen eller spaningens omfattning eller längd, säger Emir Gazibegovic.

Vapen i beslag

Enligt uppgifter till Aftonbladet fick Stockholmspolisen för en tid sedan upp ett spår om att brottet planerades. Vapen har tagits i beslag.

– Vi är säkra på att detta blir väldigt bra och vi tror på fällande domar utifrån misstankarna de delgivits, säger Emir Gazibegovic.