Polisen i norra Stockholm kommer prioritera att utreda trafikbrott under årets slut. Foto: Mostphotos

Polisen fokuserar på ”lätta brott” – för snyggare statistik

På flera håll är polisens siffror sämre än vanligt. I polisområde Stockholm Nord startar man nu därför en insats för att snygga till siffrorna – man satsar på brott som går snabbt att utreda.

  • Publicerad 09:18, 10 dec 2019

Jakten på att snygga till siffrorna i årsstatistiken, något som poliserna i yttre tjänst kallar för ”pinnjakt”, har startat i polisområde Stockholm Nord, skriver Aftonbladet.

Till tidningen försäkrar en av polischeferna att det inte handlar om några ”hitta på”-ärenden utan snarare om brott som polisen kan utreda på ganska kort tid. Det handlar om brott som ringa narkotikabrott, olovliga körningar och andra trafikförseelser.

Hålla extra koll

För att nå målet för redovisade ärenden innan årets slut uppmanas nu enskilda poliser att hålla extra koll på de utvalda brotten och förhoppningen är att kunna redovisa dem för en åklagare innan 2019 blir 2020. I ett mejl till Aftonbladet berättar polismästare Patrick Ungsäter mer om beslutet att införa insatsen i Stockholms norra polisområde.

“Målet är att redovisa flera ärenden och minska våra balanser, outredda ärenden. Det är en del i arbetet med polisens mål att ha en stark lokal närvaro och en effektiv brottsbekämpning.”

Enheterna för grova brott, som är hårt pressade inför årets slut, omfattas inte av den pågående statistikinsatsen.