Den 25 augusti tidigare i år fick polisen uppgifter om att kriminella närverk skulle ha utfärdat ett så kallat utegångsförbud i Tensta, och hotat om konsekvenser om personer skulle röra sig utomhus i området.

– Vi fick konkreta uppgifter från medborgare i Tensta om att de blivit vidtalade om ett hot om utegångsförbud. Det var en isolerad händelse, och vi har aldrig fått sådana uppgifter varken före eller efter, säger Ola Österling, presstalesperson hos polisen.

Satte in extraresurser

Den aktuella dagen såg polisen till att sätta in extra resurser i Tensta, och någon hotfull situation blev det aldrig tal om, enligt Ola Österling. Han vill samtidigt poängtera att det var få personer som kände till hoten.

– Tensta är ett stort område, och det var bara ett litet antal personer som kände till hoten om utegångsförbud, men det är inte mindre allvarligt för oss för det, säger han och fortsätter:

– Det är oacceptabelt att kriminella hotar om sådant här, oavsett hur få eller många som blir utsatta. De enda som någonsin kan och ska få besluta om utegångsförbud är de som styr landet. Vi från polisen kommer se till att kriminella aldrig har position eller makt att genomföra sådant här, säger han.

Hur hoten hade uttalats vill han inte gå in på.