En bilverkstad fungerade som ett olagligt boende i Botkyrka, visade polisens tillslag. Foto: Linus Chen Magnusson/Most photos

Polisen: Ett barn bodde i en av de illegala bostäderna i Botkyrka

En bilverkstad, flera andra industrier samt villor där folk bodde utan lov. I tisdags morse slog polisen till mot sex illegala boenden i norra och södra Botkyrka. Totalt påträffades ett 20-tal personer som bodde på de olika platserna. Ett av dem var ett barn.

  • Publicerad 11:35, 6 dec 2019

Artikeln är uppdaterad.

I en villa bodde tio personer som hyrde ett rum eller sov på madrasser på golvet. I en annan villa påträffades fem personer som inte hade rätt att vara i Sverige och därför flögs till sina hemländer på eftermiddagen.

Flera personer upptäcktes också där de bodde i olika industrier, till exempel en bilverkstad.

Totalt påträffade polisen 20 personer som bodde i de illegala bostäderna både i norra och södra Botkyrka.

Ett barn i en av bostäderna

Framför allt rörde det sig om män från andra länder, flera av dem som var i Sverige för att arbeta. Ihop med en av männen fanns också ett barn.

Erik Åkerlund, lokalpolischef i Botkyrka, säger att polisen jobbar nära socialtjänsten.

Polischefen i Botkyrka, Erik Åkerlund.

– Vi har en tydlig anmälningsplikt till socialtjänsten som vi uppfyller, angående de iakttagelser vi har gjort som berör andra än vuxna, säger han.

Det är de som hyr ut som gjort sig skyldiga till brott

Erik Åkerlund

Erik Åkerlund betonar dock att polisens tillslag riktade sig till de personer som hyrde ut villorna, eller industrierna, olagligt.

 ”Osund konkurrens” hyra ut

Illegala bostäder är en verksamhet som det går att tjäna stora pengar på, när företag eller husägare till exempel bygger om villor till flera lägenheter eller inrättar sovplatser i industrilokaler utan lov.

– Det är de som hyr ut som gjort sig skyldiga till brott. Över tid kan man absolut tjäna stora pengar på det här. En lägenhet kan kosta över 7 000 kronor i månaden och en sängplats 2 500 kronor i månaden, säger Erik Åkerlund.

Han tillägger:

– Det handlar om en osund konkurrens och i den stora bilden kan vi se att detta gynnar organiserad brottslighet, även om vi för den sakens skull inte säger att just de här aktörerna var en del av den organiserade brottsligheten, säger Erik Åkerlund.

Det var gränspolisen och lokalpolisen i Botkyrka som genomförde tillslagen, delvis ihop med brandkåren.