Polisen efter sommarens rånvåg: ”Följ barnen hem från träningen”

En ny våg av ungdomsrån har drabbat söderort under sommaren och i söndags rånades två pojkar vid Enskede IP. Polisen råder föräldrar att följa sina barn till och från träningar. – Har man sällskap av någon minskar risken att bli rånad, säger Therese Löthman, kommunpolis i Globen.

  • Publicerad 12:00, 20 aug 2019

I söndags kväll rånades två 15-åringar på sina mobiltelefoner och en bärbar högtalare när de spelade fotboll på Enskede IP. Fem andra ungdomar är anhållna misstänkta för rånet.

Ungdomsrånen har varit ett växande problem i söderort sedan i vintras. Efter en något lugnare period under våren drog ytterligare en rånvåg i gång efter skolavslutningen.

– Vi har haft problem med personrån under sommaren. Det har varit tre, fyra stycken i veckan när det varit mycket, framförallt kring tunnelbanans sträckning mot Skarpnäck, säger Therese Löthman kommunpolis i lokalpolisområde Globen.

”Följer efter från t-banan”

Än så länge är det oklart om rånet på Enskede IP kan kopplas samman med något tidigare rån i området. Det som däremot är klarlagt är att de flesta rån sker på eftermiddagen fram tills klockan 22 på kvällen.

 De vanligaste är att de ger sig på ensamma personer

Therese Löthman, kommunpolis Globen

Gängen som rånar är ofta sammansatta av ungdomar från olika delar av Stockholm men minst en av rånarna brukar ha anknytning till området där brottet begås. De är oftast ute efter att få tag på telefoner, surfplattor och dyrare märkeskläder.

– Det vanligaste är att de ger sig på ensamma personer. Ett tillvägagångssätt som har återkommit är att rånarna följt efter en person som har gått av tunnelbanan, säger Therese Löthman.

Rånarna följer ibland efter sina offer på väg från tunnelbanan. Foto: Most Photos

Rådet: Följ med ditt barn hem

Att ha sällskap av någon minskar därför risken att bli rånad, enligt polisen.

– Som förälder kan man hämta eller följa med sitt barn från träningen eller se till att de har sällskap med kompisar hem, säger Therese Löthman.

Therese Löthman, kommunpolis i lokalpolisområde Globen. Foto: Jens Kassnert

Rånarna utnyttjar också det faktum att många barn och unga i dag har dyra märkeskläder och värdesaker.

– Det kanske är lättare sagt än gjort, men risken minskar förstås om man inte har alla de här dyra sakerna på sig. Och har man det ska man inte skylta med de här sakerna utan ha dem i en ficka, säger Therese Löthman.

Svårt att förebygga

Enligt Therese Löthman är ungdomsrånen svåra att förebygga, men Globenpolisen gör sitt bästa för att vara synliga i området.

I polisområde Stockholm Syd, som förutom Globen består av Skärholmen, Farsta, Nacka, Haninge, Huddinge, Botkyrka och Södertälje, samarbetar man kring utredningar och gärningsmannaprofiler för att lättare kunna klara upp brotten.

– Vi har kontakt med varandra och samverkar eftersom vi vet att personerna som begår rånen rör sig mellan olika platser i södra Stockholm, men även inne i City, säger Therese Löthman.