Christopher hade länge lidit av psykisk ohälsa, när han i juni sköts av polis vid ett ingripande i Bagarmossen. Foto: TV4/Privat

Polisen efter dödsskjutningen i Bagarmossen: "Vi gjorde fel"

De sa att han sköt först. Men småbarnspappan Christopher hade ingen riktig pistol, och han dog när polisen öppnade eld genom sin egen framruta. Efter en granskning erkänner nu polisen att de gjorde fel som mörkade sanningen.

  • Publicerad 12:08, 6 dec 2016

Det här är helt oacceptabelt att polisen ljugit så grovt.

Media rapporterade att mannen dött i en eldstrid med polis. Men i själva verket hade han inte ens en pistol, utan en attrapp. Enligt ett vittne sträckte han dessutom upp händerna i luften. Ändå öppnade polisen eld genom framrutan på sin egen bil den där onsdagskvällen i juni.

Trots att polisen visste allt det här från dag ett, dröjde det en hel månad innan de gick ut i media och tog tillbaka uppgifterna att den 28-årige Bagisbon Christopher skulle skjutit först. Och det dröjde hela fyra månader innan utredningen mot honom gällande mordförsök och vapenbrott, las ned.

Det visar en granskning som TV4:s "Kalla fakta" gjort. I tv-programmet, som visas ikväll, erkänner polisen att de gjorde fel och att de borde gått ut med rätt information direkt.

"Ilskan har drivit mig"

"Kalla fakta" har sedan i somras följt den skjutne mannens mammas kamp för att rentvå sin son.

– Jag hoppas att han får upprättelse i och med programmet. Det här är helt oacceptabelt att polisen ljugit så grovt. Det är ilskan som drivit mig. Alla vi i hans familj är fortfarande i chock. Polisen måste skärpa sig med sin information, säger mamman Irja till Tidningen Hammarby/Skarpnäck.

Christopher hade länge lidit av psykisk ohälsa och var inne i en djup depression. När han den 22 juni vid 19-tiden sågs vid grillen i Bagarmossens centrum med ett pistolliknande föremål i handen, tillkallades polis.

Polisen sköt sju skott genom sin egen bilruta

En kort stund senare stoppades han i sin bil. När han klev ut blev han ihjälskjuten av en av poliserna som avfyrade sju kulor genom framrutan på sin egen bil. En av kulorna träffade honom mitt uppe på hjässan och passerade rakt genom hjärnan.

Mannen dödförklarades 21.30 på Karolinska sjukhuset. Hans anhöriga, som väntade i entrén på Karolinska, fick reda på att han var död genom media.

Varför den 27-årige polisen öppnade eld genom sin egen bilruta är ännu oklart. I "Kalla fakta" framträder ett anonymt vittne som hävdar att den ihjälskjutne Bagisbon inte hade något i händerna när han klev ut ur bilen. Vittnet säger att han i själva verket sträckte upp händerna för att signalera "jag ger mig".

Skyller på förundersökningsledaren

I "Kalla fakta" kritiserar polisens internutredare själva mediamissen, och säger att det inte fanns någon anledning att hålla på informationen. Helena Östman, kommunikationschef på polisen, erkänner att de direkt förstod att de gått ut med fel fakta. Och att de borde rättat omgående, men hindrades av förundersökningsledaren som hänvisade till förundersökningssekretessen.

Förundersökningsledaren Christer Axling säger i sin tur till "Kalla fakta" att han inte alls gjort det, och att det är "beklagligt" om det uppfattats så. När han pressas vill Axling inte ge sin bild av händelseförloppet utan säger bara att "den här händelsen absolut måste granskas".

Han beklagar dock att det tog fyra månader att avfärda misstankarna mot den döde mannen för mordförsök och vapenbrott, trots att det länge stått bortom all rimlig tvivel att han varit obeväpnad.

Utredningen kring om polisen gjort sig skyldig till vållande till annans död och tjänstefel pågår ännu. Mannens försvarsadvokat Johan Eriksson har avböjt att kommentera till Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Han har dock tidigare sagt att hans klient förnekar brott.

Sköt inifrån. Polisen avfyrade det dödande skottet genom sin egen framruta. Foto: TV4