Polisen: ”De yngre barnen styrs av de äldre”

Två rånöverfall ägde rum på Södermalm natten till måndagen. Enligt polisen var förövarna vid båda fallen så kallade gatubarn, den yngsta bara nio år gammal. – Det förbluffar oss att några av dem är så väldigt unga, säger polisen Christan Frödén vid gränspolisens ensamkommandegrupp.

  • Publicerad 11:19, 25 jul 2017

Ett rånförsök med kniv på Katarinavägen på Södermalm och ett rån på en bar i samma stadsdel. Det de båda händelserna hade gemensamt: de utfördes av barn som lever sina liv på Stockholms gator. Det bekräftar polisen för Mitt i Stockholm.

Christian Frödén är polis och arbetar dagligen operativt med barn och unga som befinner sig i gatumiljö. Han har sett bilder på de unga förövarna som misstänks för brotten.

– Jag har träffat några av killarna, säger han. Det som förbluffar oss är att några av dem är så väldigt unga.

Han berättar att det inte sällan är de yngre barnen som utnyttjas av de äldre men att de inte lever utanför systemet som papperslösa.

– Flertalet av de här har sökt asyl och blivit placerade i HVB-hem av sina hemkommuner. De yngsta försöker man få in på familjehem.

Kan tvångsomhändertas

Efter att de grips av polis lämnas de över till socialjouren i den kommun där de grips. Socialjouren tar sedan kontakt med socialtjänsten i den ansvariga kommunen som sedan beslutar om åtgärd. I vissa fall tvångsomhändertas barn på Statens institutionsstyrelses inrättningar i enlighet med Lagen om vård av unga, LVU.

– Men det hör till ytterligheterna, det är en sista utväg när andra åtgärder bedömts verkningslösa. Det finns ju 290 kommuner som kan tolka saker olika.

Det är svårt att avgöra hur många barn som inte är svenska medborgare som lever på Stockholms gator. Det kan handla om cirka 200.

– Jag tycker inte att den siffran är helt fel men den kan diffa. Det är en ökad tillströmning på senvåren och sommaren, och så här har det sett ut de senaste åren.

Christian Frödén har själv varit i Marocko, varifrån många av barnen kommer, för att se hur situationen är där och han arbetar tätt med socialsekreterare i Stockholm.

– Det finns en bra förståelse mellan myndigheterna om problematiken och väl utvecklade kontaktvägar. Det finns nu också en god kontakt med flera av de nordafrikanska länderna gällande identifiering av ungdomarna, säger han.

Utmaning senaste åren

Elisabeth Anestad är biträdande polisområdeschef i polisområde Stockholm city som omfattar Norrmalm, Östermalm, Södermalm och Kungsholmen och ser att det framför allt är här problemet finns.

– Det är runt tunnelbanestationer och platser med mycket folkströmning, som Klarakvarteren, Björns trädgård, i parker och runt tunnelbaneknutar främst, säger hon.

Bekymmer med gatubarn har funnits de senaste 5-6 åren och är en utmaning för polis och myndigheter.

– Vi måste fortsätta att ha ett tätt samarbete med socialtjänsten och andra aktörer, som migrationsverket och länsstyrelsen för att komma tillrätta med det här.

Fakta

Låg tilltro till myndigheter

Många av barnen på Stockholms gator kommer enligt polisen från Marocko. I en rapport från 2016 gjord av organisationen Barnrättsbyrån har de flera saker gemensamt:

De saknar ofta asylskäl i Sverige.

De flesta har levt ett kringflackande gatuliv redan hemma i Marocko och under den tid de vistats i Europa.

Deras tilltro till myndigheter och vuxna är extremt låg.

De saknar ID-handlingar och kan därför inte avvisas till Marocko.

Visa merVisa mindre