Polisen berättar: Så gick gripandet av Paolo Roberto till

Paolo Roberto erkände att han hade köpt sex efter att förhörts i en civil polisbil i flera timmar. Det och andra detaljer om gripandet ger nu polisen Simon Häggström i Polistidningen.

  • Publicerad 11:59, 3 sep 2020

Det var i mitten av maj som polisen utförde operationen med det mindre fantasifulla namnet ”Torsk”.

19 poliser jobbade under vecka för att gripa sexköpare och att hjälpa utsatta kvinnor.

En av dem som greps var Paolo Roberto – och intresset från media var med ens massivt.

Nu berättar en av poliserna om hur gripandet gick till.

Utgav sig för att vara sexköpare

En av poliserna som ledde insatsen var Simon Häggström. Han har jobbat mycket ned att bekämpa brott som människohandel och är en profil inom området.

Tillsammans med två befäl ledde han insatsen.

För Polistidningen berättar han om operationen och hur gripandet av Paolo Roberto gick till.

Här kommer vi ha alla ögon på oss. Det gäller att det blir rätt från början

Simon Häggström

Häggström hade precis träffat en kvinna som han stämt träff med via en sajt för sugardejting (yngre kvinnor som har en sexuell relation med äldre män). Kvinnan trodde att hon skulle träffa en sexköpare, men polisen kunde i stället se till att hon fick hjälp av socialtjänsten.

Insatsen skedde på Grevgatan på Östermalm. Foto: Google

Under det mötet fick Häggström ett samtal från poliskollegor på Östermalm som berättade att de gripit en misstänkt sexköpare och att han var en kändis – Paolo Roberto.

– Här kommer vi ha alla ögon på oss. Det gäller att det blir rätt från början, säger Simon Häggström till Polistidningen.

Rökig lägenhet med föredragna gardiner

Lägenheten på Östermalm där bordellen fanns beskrivs som rökig, sparsamt möblerad med fördragna gardiner. Två kvinnor satt i en soffa i vardagsrummet där de brukade sova eftersom de inte ville sova i sängarna de sålde sex i.

– Det är ju helt sjukt att människor kan tro att de här tjejerna faktiskt vill det, säger polisen Kajsa till Polistidningen.

Totalt greps 11 män under insatsen.

Redan tidigt morgonen efter gjorde Paolo Roberto avbön i sina sociala medier.

Men för Simon Häggström hade han redan erkänt. Efter några timmar i baksätet på den civila polisbilen erkände han sexköpet – och släpptes.

Utredningen pågår fortfarande

Men historien slutade inte med erkännandet. Paolo Robert bad senare offentligt om ursäkt i TV4, men förlorade ändå en rad uppdrag och många samarbetspartners har tagit avstånd från honom.

En vecka efter torsk-insatsen greps två män när de var i färd med att lämna landet. Senare greps också en kvinna. De misstänks för människohandel, rapporterar Expressen.

Polisen utreder fortfarande om kvinnorna utsatts för människohandel och om Paolo Roberto i sådana fall gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt. Maxstraffet är fyra års fängelse.

Simon Häggström

Har skrivit flera böcker

Yrke: Polis och författare.

Bakgrund: Uppvuxen i Stockaryd, Sävsjö kommun. Utbildad vid Polishögskolan i Stockholm.

Böcker: Har skrivit fyra böcker som heter ”Skuggans lag”, ”Nattstad”, ”Flickorna som sprang” och ”I skuggan av sektor 5”.

Som polis: Har sedan 2007 arbetet mot brott som rör prostitution och människohandel.

Källa: Wikipeda
Visa merVisa mindre