Polisen befarar stor raggarträff på Sveavägen

I år är det officiella evenemanget som brukar samla diverse motorfordon, och som startar vid Solvalla, inställt på grund av coronapandemin. Ändå väntar sig polisen att raggarbilar och andra kommer att samlas på Sveavägen och man har planerat en insats.

  • Publicerad 13:17, 31 jul 2020

StockholmDirekt har flera gånger skrivit om problemen på Sveavägen med fortkörning, fylla, hög musik, nedskräpning och avgaser, främst vår- och sommartid. Varje år är det dessutom en särskild träff för bil- och motorcykelentusiaster på Solvalla, sedan är traditionen att flera rör sig därifrån mot Sveavägen. I år är Solvalla-evenemanget, som brukar ha tillstånd från polisen, inställt på grund av coronapandemin. Men ändå väntar sig polisen att bilister och andra kommer samlas på Sveavägen för att festa.

– Det är ju en klassisk raggarrunda och har varit återkommande i många år. Det finns inget tillstånd för någon träff på Sveavägen men det brukar det inte heller göra. Vi hanterar situationen genom att kontrollera personer och minska risken för trafikolyckor, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Så ska raggarstöket stoppas på Sveavägen

Polisen planerar en insats och har särskilda resurser som bevakar evenemanget, precis som tidigare år.

– Det brukar pågå länge och för dem som är där är det fest, för oss är det jobb. Vi vet av tradition att det konsumeras en hel del alkohol under de här träffarna. Vi kontrollerar nykterheten hos förarna och jobbar med flera olika brott, till exempel ordningsstörningar, och slagsmål. Det brukar även bli en del omhändertaganden av berusade personer, säger Mats Eriksson.

"Folk urinerar och utför sina behov"

Flera boende på Sveavägen bävar inför evenemanget.

– Det planeras flera stora evenemang den 1 augusti. Det kallas "folkfest" men det är allt annat än det. Det är så många bilar som går på konstant tomgång, folk urinerar och utför sina behov på innergårdar och Sveavägen är fullparkerad med människor som sätter upp solstolar och sitter längs med hela trottoaren. Det går helt emot Folkhälsomyndighetens direktiv nu i coronatider, säger en kvinna som bor på Sveavägen.

Så ska Sveavägen bli lugnare

Rent juridiskt är det svårt med avgränsningarna, tycker polisen.

– Hur upplöser vi den här offentliga tillställningen om det är fler än 50 deltagare? Hur avgör vi vilka som ingår i den? Till exempel: om jag kommer åkandes i min Volvo, är jag då en del av den? säger Mats Eriksson.

Pågår flera nätter i veckan

Men det är inte bara den årliga paraden som stör. Under sommaren pågår stöket enligt ett flertal boende flera kvällar och nätter i veckan.

– Folk verkar helt ärligt ha tappat förståndet helt i år. Det körs och spelas musik fem av sju dagar, ungefär mellan midnatt och fyra på natten. Låtarna innehåller ofta ord som "fitta och kuk", säger kvinnan och fortsätter:

– Det här är inte en hållbar situation, vi känner oss väldigt hjälplösa och kan inte ha fönstren öppna trots värme vilket gör att man inte kan somna. Jag har bott här i 14 år och det har bara blivit sämre med åren.

Ökat fokus på Sveavägen

En arbetsgrupp bestående av boende, polis, stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret träffas kontinuerligt för att komma tillrätta med problemen på Sveavägen och i våras gick polisen på Norrmalm ut på sin hemsida och skrev att man har ökat fokus på gatan.

Raggarstöket tillbaka i Vasastan

Bland annat har man anlagt fartgupp och fler är på väg. Sex nya, ett i varje körfält, kommer på plats mellan Frejgatan och Surbrunnsgatan i mitten av oktober i år. Men det är inte alla som tycker att de hjälper.

– Farthindren som har kommit upp har ingen effekt. Bilarna bromsar in men sedan accelererar de och det smäller om dem, säger en boende.

"Klassisk raggarrunda". Polisen misstänker att det blir en raggarträff på Sveavägen på lördag, 1/8. Foto: Sacharias Källdén