Anders Ström vågade inte ingripa när de resande kom till hans gård. Foto: Åsa Sturestig

Polisen avhyste härjande bosättare

Ett 100-tal personer med husvagnar, husbilar, tält och fyrhjulingar har under helgen belägrat naturreservatet vid Bögs gård. Besökare hotades och grödor förstördes. Först på måndagen kunde polisen med hjälp av bärgare avhysa dem.

  • Publicerad 15:33, 9 maj 2016

Sällskapet, som är kringresande irländska arbetare som flyttar runt tillsammans med sina familjer, kom till Bögs gård i fredags. De parkerade sina fordon på en hövall och på några minuter hade de byggt upp sitt samhälle.

Hela helgen pågick ett högljutt festande och sällskapet uppträdde hotfullt mot flera personer som vistades i naturreservatet.

Arrendatorn Anders Ström såg det hända men kunde inget göra.

– Jag gick hit och försökte prata med dem, men jag kände mig hotad. Jag kunde bara se på när de förstörde mina åkrar, säger han.

Anders Ström kontaktade omedelbart polisen när sällskapet kom, men ingenting hände förrän på måndagen. Då kom polisen dit tillsammans med bärgningsbilar. Sällskapet flyttade då frivilligt, men endast några kilometer bort till Upplands Väsby där de nu har slagit sig ner vid Smedby.

Det är inte första gången Bögs gård har haft olagliga bosättningar på sina marker. En liknande händelse inträffade för tre år sedan.

– För två år sedan kom de också, men då hann vi mota bort dem, säger Anders Ström.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30