Genrebild. Foto: Mostphotos

Polisen: Andelen båtstölder exceptionellt låg

På Lidingö finns många båtägare och småbåtshamnar, men andelen båtstölder på ön är trots det relativt låg i jämförelse med resten av länet. – På Lidingö finns en väldigt etablerad tradition av att båtägare i småbåtshamnarna hjälps åt att vakta sina båtar, säger Fredrik Wallén, kommunpolis.

  • Publicerad 15:25, 10 aug 2018

Mellan 1 juni och 10 augusti 2018 har det på Lidingö anmälts fyra båtstölder och fyra stölder från båtar.

– Om man tittar på antalet båtstölder i hela länet så konstaterar jag att Lidingö ligger under genomsnittet och med tanke på hur många båtägare och småbåtshamnar som finns på ön är andelen båtstölder exceptionellt låg, säger Fredrik Wallén.

Tradition att hjälpas åt

Sommarens båtstölder på Lidingö rör en stöld av vattenskoter, två stölder av båtar samt en stöld av gummibåt med utombordsmotor. De fyra stölderna från båt innefattar tre stölder av olika motordelar och en stöld av inventarier på en båt, såsom flytvästar och filtar.

Motsvarande period 2017 anmäldes det åtta båtstölder och tre stölder från båtar på Lidingö.

I hela Stockholms län har det perioden 1 juni till 10 augusti  i år polisanmälts 213 båtstölder, varav 115 är båtmotorstölder och 157 övriga är stölder från båtar. Motsvarande period 2017 var det 217 anmälningar om båtstölder, 145 om båtmotorstölder och 204 övriga stölder från båtar.

Uppgifterna kommer från polisens anmälningssystem.

– På Lidingö finns en väldigt etablerad tradition av att båtägare i småbåtshamnarna hjälps åt att vakta sina båtar som säkert är en stor anledning till den jämförelsevis så låga båtbrottsligheten. De drivna båttjuvarna vet att risken att de upptäcks, och polisen larmas, om de försöker stjäla något på Lidingö är stor, säger Fredrik Wallén.

Ha koll på båten vintertid

Fredrik Wallén menar att det är viktigt att fortsätta titta till båten då och då även efter sommaren.

– Man har vaktat båten som en hök under sommaren, sedan drar man upp den och lägger den under presenning och låter den vara, säger Fredrik Wallén.

Ett av hans tips för att minska risken för att utsättas för stöld är att märka motorn på något sätt.

– Några generella tips som fungerar är att man stöldskyddsmärker framförallt båtmotorn och gör det så det syns. Tjuven vill ha en omärkt motor. Sedan bör man också plocka bort vitala motordelar från båtmotorn när båten plockats upp för säsongen, och förvara dem säkert någon annanstans än på båten, säger Fredrik Wallén.

Drabbas man av stöld är det viktigt att snarast göra en polisanmälan och då ha specifikationer på det stulna, till exempel motormodell eller serienummer.