Kommunpolis. Samtidigt som andra brott minskar så ökar wishing-bedrägerierna, berättar Jonas Nilsson, kommunpolis i polisområde Södra roslagen. Foto: Polisen Södra roslagen

Polisen: Äldrebedrägerier ökade med 1000 procent

I sommar blev en 90-årig man lurad på 85 000 kronor av två kvinnor som uppgav sig ringa från en bank. Telefonbedrägerier ökat lavinartat, meddelar polisen i Södra Roslagen.

  • Publicerad 11:29, 17 aug 2022

Vi ser i fler anmälningar som stannar vid försök att man har fått information via anhöriga, media, kommunen eller oss på polisen.

Under juni och juli månad förra året anmäldes fyra wishing-bedrägerier i kommunerna Vallentuna, Täby, Danderyd, Österåker och Vaxholm. Under samma period i år anmäldes 40 brott i samma kategori, meddelar polisen.

En ökning med 1000 procent.

Senast i juli blev en man i 90-års åldern från Österåker utsatt. Han förlorade 85 000 kronor av sina besparingar, enligt anmälan till polisen.

– Då har det varit en kvinna som ringt upp och sagt att någon har gjort en låneansökan i målsägandes namn. Sedan har de kopplat honom till en säkerhetsavdelning, och sagt att det var hans bank, säger Jonas Nilsson, kommunpolis.

– Sedan har de förmått målsägande att swisha i två omgångar för att säkra hans pengar. Det är ett typiskt tragiskt exempel.

Fler anmäler brotten

Under de senaste två åren har Södra Roslagens polisområde varnat för bedrägerier mot äldre, något som Mitt i har rapporterat om. Exempelvis i oktober förra året anmäldes 12 liknande bedrägeribrott på en och samma dag, i Täby.

Ökningen av brott kan även bero på att fler anmäler wishing-bedrägerier nu jämfört med tidigare, menar Nilsson.

– Ja, vid olika typer av informationskampanjer lik denna som pågått en längre tid hur man skyddar sig mot bedrägerier, så ser vi att uppmärksamheten blir större och anmälningsbenägenheten ökar.

Samtidigt ser lokalpolisområde Södra Roslagen att antalet anmälda brott inom kategorin tillgreppsbrottslighet, som cykelstölder, inbrott i bostäder eller stölder ur fordon har minskat för samma period – med 50 procent.

Något som kan antyda att kriminella grupper har bytt profil.

– Tittar man på internationella grupper så ser vi att de som tidigare har ägnat sig åt sådant som bostadsinbrott nu istället begår bedrägeribrott mot äldre.

Bedrägerier mot äldre i Täby i ökar

Prata med de äldre

Han uppmanar allmänheten att informera och prata med äldre som ofta är utsatta.

– Vi ser i fler anmälningar som stannar vid försök att man har fått information via anhöriga, media, kommunen eller oss på polisen. Men det är ett svårt brott att förebygga mot och har tekniska utmaningar.

– Sedan finns kan det också finnas en sjukdomsbild, som demens, som gör att man blir enklare blir utsatt, säger kommunpolis Jonas Nilsson.

Så undviker du att bli lurad

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon utomstående.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon utomstående.

Den som ringer kan ha dina personliga uppgifter, till exempel personnummer. Uppgifterna finns på nätet och är inget skäl att lita på dem.

Kontakta banken direkt vid misstanke. Polisanmäl alltid och ta stöd av närstående.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre