Michael Fetz, operativ insatschef, och biträdande kommenderingschef Towe Skjöld på dagens presskonferens. Foto: Clarence Frenker

Polischefen om våldsläget i Stockholm: ”Bekymmersamt”

Narkotika, hämndaktioner och personliga vendettor uppges vara några av orsakerna till den senaste tidens skjutningar och sprängningar i Stockholmsregionen. Mikael Fetz som leder operation Rimfrost i Stockholm beskriver situationen som ”bekymmersam”.

  • Publicerad 17:02, 2 dec 2019

Polisen i Stockholmsregionen håller just nu på att formera sig i den nationella satsningen operation Rimfrost, som ska arbeta mot de skjutningar och sprängningar som den senaste tiden inträffat i länet.

Polisens nya satsning: Punktmarkera kriminella

Michael Fetz, operativ insatschef, beskriver situationen som ”bekymmersam”.

– Det är bekymmersamt. Vi har sprängningar och skjutningar som inträffar med en viss regelbundenhet. Syftet med den här insatsen är att bryta den trenden. Nu får det vara nog, säger Mikael Fetz.

Insatsen kommer att pågå så länge den behövs för att antalet skjutningar och sprängningar ska minska, enligt polisen.

– Om vi tittar några år tillbaka så har det skjutits och sprängts i Stockholm. Och det handlar väldigt mycket om narkotika, uppgörelser och hämnd. En del känner sig kränkta och hämnas genom att skjuta den som kränkt, säger Mikael Fetz.

Hur kommer stockholmarna att märka av den här insatsen?

– Det här är en kraftsamling av svensk polis för att bryta den här trenden. Och det märker man förhoppningsvis genom att det blir färre och färre skjutningar och sprängningar och att det tar längre och längre tid emellan dem.

Polisens fokus kommer att ligga på särskilt tongivande individer i den kriminella gängmiljön som bedöms utgöra en risk för samhället.

– Arbetet är väldigt individinriktat. För det första tittar vi djupare på ett antal individer som förekommer i kretsar där det skjuts och sprängs. Sedan gör vi en bedömning. Tror vi att de kan bli inblandade framöver tittar vi extra mycket på dem, och begår de brott kommer vi att gripa dem, och på så sätt få bort dem från den brottsliga arenan, säger Mikael Fetz.

Mikael Fetz vill inte uppge hur många poliser som ingår i insatsen. Han vill inte heller berätta varifrån resurserna ska tas. Men han bekräftar att det handlar om en punktmarkering av särskilt kriminella individer.

– Medborgarna kan fortsätta känna sig trygga i Stockholm. Vi har mycket poliser ute och det kommer vi att ha även framåt jullov och julhandel. Det finns ingen anledning att känna oro, säger han.