Två män sköts på Malmvägen i söndags. Sedan skedde två skjutningar till samma kväll. "Vi har sett utvecklingen länge", menar Carin Götblad. Foto: Christian Lärk/Arkivbild

Polischefen om gängvåldet: ”Förebygg kriminalitet på förskolan”

De unga män som skjuter, och blir skjutna, har inte sällan vuxit upp i familjer där kriminaliteten går i arv. Det säger Carin Götblad, polischef för region Mitt, till SvD. Nu finns det skäl att redan på förskolan förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet, tycker hon.

  • Publicerad 19:22, 2 jul 2019

Stockholms västra och norra förorter skakades av totalt tre skottlossningar under söndagskvällen. Två personer dödades, bland annat en 17-åring som sköts på Malmvägen i Sollentuna.

”Utomordentligt allvarligt”, men tyvärr inte överraskande menar Carin Götblad.

– Vi har sett den här utvecklingen länge, den har sammanfallit med införsel av skjutvapen, säger hon till SvD.

”Växer upp i kriminella familjer”

En orsak till att den organiserade brottsligheten brett ut sig är att barn tar efter en kriminell identitet som funnits inom familjen, ibland i generationer, tror Carin Götblad.

– Vi har en stor andel barn i Sverige som växer upp i kriminella familjer, det är inte en handfull längre. Där finns också våld, och psykisk ohälsa.

”Börja titta på 8–9-åringar”

Att stoppa utvecklingen, och de kriminella gängen, ställer stora krav på samhället, menar Carin Götblad. Hon tycker att det finns skäl att förebygga kriminalitet redan på förskolan.

– Både polis, skola och socialtjänst måste arbeta med hela familjer där det finns en problematik, och börja titta på 8–9-åringar som kanske har storebröder i grov organiserad brottslighet.

Götblad berättar om exempel där båda föräldrarna i familjen är kriminella, med åtta vuxna barn som följt i samma fotspår. Deras barn i sin tur, som inte hunnit bli tonåringar ännu, kastar nu sten mot polisen.

Varnade regeringen för nio år sedan

En utredning som Carin Götblad tillsatte och lämnade till regeringen för nio år sedan varnade för att uppemot 5 000 unga killar kunde hamna i organiserad brottslighet.

– Exakt det här har fallit in, och med råge. Vi har inte tagit hand om den här basen av människor, säger hon till SvD.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedrägerier mot äldre fortsätter trots gripande

Nyheter Flera nya bedrägerifall i helgen Polisen i Sollentuna hade fullt upp med inbrott, stölder och bedrägerier i helgen.onsdag 19/1 6:20

SFK:s akademi klättrar sju platser

Nyheter Fick två stjärnor i SEF:s genomlysning av herrklubbarnas akademier Svensk Elitfotbolls genomlysning av herrklubbarnas akademier för 2021 har presenterats och Sollentuna FK klättrar några pinnhål.tisdag 18/1 14:42

Måns Rybäck släpper första egna låten

Nyheter Känslosam ballad om förlorad kärlek Trombonisten och sångaren Måns Rybäck debuterade med sin egen version av ”Fly me to the moon” sommaren 2020 och har därefter kommit med två klassiker till – ”Gabriellas sång” och ”Somliga går med...tisdag 18/1 12:10