Polisen har ökat sin närvaro vid Åkermyntan i år.

– Vi vet att det förekommer narkotikaförsäljning där, säger Mattias Tillberg, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Vällingby.

https://www.mitti.se/nyheter/ungdomar-polisen-trakasserar-oss-vid-akermyntan/repuaz!aRsa3sYBvdn5M6iSIigTw/

Enligt honom har polisen fått in uppgifter om att ungdomar och unga vuxna som hänger i gallerian dessutom gör andra besökare otrygga.

– Då kan vi avvisa, avlägsna och omhänderta om det framkommer en ordningsstörning. I samband med att vi avlägsnar har vi möjlighet att visitera för att söka efter farliga föremål så att man inte kan utsätta andra för brott. Vid misstanke om brott kan även visitation ske för att söka efter till exempel narkotika.

Rapporterar polisen i Åkermyntan visitationer enligt polislagen?

– Jag kan inte svara på det rent konkret i dessa fall du tar upp, men generellt när man gör sådana åtgärder så dokumenteras de på något sätt.

Måste inte alltid kontakta vårdnadshavare

Jonas Jeffsell, kommunpolis, säger att polisen inte alltid måste höra av sig till föräldrarna.

– Görs en kroppsvisitation och det uppstår en brottsmisstanke görs en polisanmälan och då meddelas vårdnadshavaren.

Men vid en så kallad skyddsvisitation, med syfte att leta efter farliga föremål såsom vapen, utan misstanke om brott måste inte vårdnadshavare kontaktas, enligt kommunpolisen.

– Samma sak gäller om man har avvisat någon, det behöver ju inte heller innefatta en brottsmisstanke. Men om patrullerna på plats känner att det finns en oro kring ungdomens situation skriver man en orosanmälan till socialtjänsten och då kan vi också kontakta föräldrarna själva.

Vet inte om kommunikationen har brustit

Hur det har gått till i de fall som Mitt i tar upp vet inte polischefen Mattias Tillberg.

– Jag kan inte gå in på om det har brustit i kommunikationen med föräldrarna i de här specifika fallen, det kan också vara så att patruller inte har fått kontakt med vårdnadshare i samband med åtgärden men att det finns en anmälan till socialtjänsten, säger han.

Den som blir visiterad har rätt att få veta varför, enligt polischefen Mattias Tillberg. Ändå visar en film som Mitt i har tagit del av att ungdomen inte får svar.

Hur kan det komma sig?

– Jag har inte sett filmen, men normalt så pratar polisen med individen om det, säger Mattias Tillberg.

Får ni köra iväg ungdomar till andra platser?

– I normalfallet tas en kontakt med vårdnadshavare och i bästa fall kommer då vårdnadshavaren och hämtar ungdomen från platsen annars körs denna hem. Vid ett eventuellt avlägsnande ska det vara till områden som man kan ta sig hem ifrån.

Mattias Tillberg menar att polisen inte inte behandlar personer olika beroende på vilket ursprung eller vilka kläder de har.

– Vi jobbar inte på det sättet.

Knivar har beslagtagits

Kommunpolisen Jonas Jeffsell kan inte svara på hur många gånger polisen har hittat farliga föremål, narkotika eller misstänkt stöldgods när ungdomar kroppsvisiterats i Åkermyntan i år.

– Jag vet att det har förekommit knivar som man har tagit i beslag. Det har hänt, mer än så kan jag inte säga, säger han.