Polisen i Stockholm bjuder in alla ledande politiker i länets kommuner till ett gemensamt möte om det grova våldet.

Tycker ni från polisen att kommunerna jobbat för lite med frågan?

– Världen har förändrats och vi måste jobba annorlunda nu. Vi har väldigt mycket att vinna på att vi jobbar gemensamt, enligt samma plan. Det har vi ju gjort sedan länge men vi behöver skärpa det långsiktigt brottsförebyggande arbetet tillsammans med kommunerna.

https://www.mitti.se/nyheter/18-skjutna-till-dods-i-stockholm-i-ar-sa-vill-regeringen-stoppa-valdet/repuhx!YxeT@f9b@kzM0q1sXi4SGg/

Långsiktighet är en sak, men skjutningarna pågår nu.

– Vi bedriver ett offensivt arbete mot den grova kriminaliteten vilket resulterat i många gripanden och fängelsedomar den senaste tiden. Det är viktigt på kort sikt, men vi måste jobba i två tempon hela tiden.

https://www.mitti.se/nyheter/atta-gripna-efter-mord-i-hjulsta/repuhD!qMqPWiI17@XfDU8VUPO0w/

Ledarna ska inte ersättas av andra

Det grova våldet har under sensommaren, precis som polisen själva förutspådde, ökat under sommaren då ledande personer i kriminella nätverk suttit frihetsberövande och i flera fall dömts till fängelse. Det har lett till ett "maktvakum på gatan".

Hur länge den situationen håller i sig, menar Mats Löfving beror på hur väl samhället kan samarbeta för att erbjuda personer på väg in i kriminalitet ett annat alternativ.

– Det finns en möjlighet nu, när så många dömts till fängelsestraff, att höja blicken och försöka se till att de här kriminella ledarna inte ersätts av någon annan.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-vi-har-sett-en-temperaturhojning-mellan-gangen/repuhD!a3z@G4cHpFvxzAuck8foZg/

https://www.mitti.se/nyheter/en-person-haktad-efter-skjutning-i-stocksund/repuia!eq0NLFyGuXDVD6PI7oiXg/

Han fortsätter:

– Det finns ny forskning från BRÅ som visar att en ung man som drogpåverkad begår ett personrån löper störst risk för att fastna i ett kriminellt liv, med den sortens nya kunskaper kan vi, skolan, socialtjänsten, polisen med gemensam samsyn nå ut. Precis som de kriminella måste vi också bygga nätverk. Men ihop med kommunerna kan vi också jobba fram en tryggare vardag i de utsatta områden där det här grova våldet nästan alltid sker.

Senast 1 januari ska det länsöverskridande samarbetet vara sjösatt.

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/svenonius-alla-hamnar-i-skottgluggen-for-de-gangkriminella/repuhE!bL8APjkFTufKKpc6OEEfzw/

https://www.mitti.se/nyheter/hoppet-satts-till-jarvas-mammor/repuhA!X2Nfu6cvGf4DM1GCSO6yrg/