KRAFTSAMLAR. Regionpolischef Mats Löfving bjöd in samtliga kommunstyrelseordföranden till ett digitalt möte för att samtala om våldet. Både Botkyrkas Ebba Östlin (S) och Salems Lennart Kalderén (M) deltog. Foto: Stefan Källstigen/Mitt i, Sacharias Källdén/Mitt i, Erik Glimvik/Salems kommun

Polischefen kallade alla länets kommuner till stormöte mot våldet

En person har skjutits till döds och flera har skadats i ett antal skjutningar i olika delar av länet den senaste tiden. "Nu skärper vi det långsiktiga brottsförebyggande arbetet", säger regionpolischef Mats Löfving som bjöd in samtliga kommuners politiska ledare till ett möte.

  • Publicerad 05:00, 16 sep 2021

Polisen i Stockholm bjöd i förra veckan in alla ledande politiker i länets kommuner till ett gemensamt möte om det grova våldet, och hur kommunerna och polisen kan samarbeta genom polisens medborgarlöften, speciellt med inriktning på kriminaliteten och våld.

– Polisen bedriver ett offensivt arbete mot den grova kriminaliteten vilket resulterat i många gripanden och fängelsedomar den senaste tiden. Det är viktigt på kort sikt. Nu skärper vi också det långsiktiga brottsförebyggande arbetet tillsammans med kommunerna i regionen, säger regionpolischef Mats Löfving i ett uttalande.

Bland de inbjudna fanns Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Hon upplever att det finns ett gott samarbete mellan kommunen och polisen lokalt. Nu hoppas hon på ett lika bra samarbete regionalt.

– Polisens ambition ligger helt i linje med det löfte som vi också har utformat, och för att bryta kriminalitet och gängproblematik så krävs det att vi arbetar förebyggande över alla kommuner. Det tar tid, och det vet vi, men det känns bra att Mats Löfving också har inriktningen att höja ambitionen för samverkan mellan kommun och polis, säger hon.

Även Lennart Kalderén (M) fanns med i deltagarlistan.

– Vi är har ju inte problem med skjutningar och vi är heller inget utsatt område. Så vi har full förståelse för att polisresurserna måste användas på dem, och vi vet att polisen kommer om vi behöver dem. Men det enda vi kanske skulle vilja ha mer av är patrullerande poliser, säger han.