JO-ANMÄLAN. Lokalpolisområdeschefen i Järva, Niclas Andersson, var närvarande på stadsdelsnämndens möte i Spånga-Tensta på torsdagskvällen. Foto: Kerstin Gustafsson

Polischefen JO-anmäld

– Det var aldrig min avsikt att generalisera eller peka ut en särskild grupp. Jag hoppas, att jag i mitt arbete har visat att jag har en stark tilltro alla människor i området. Lokalpolisområdeschefen i Järva, Niclas Andersson, har JO-anmälts för ett uttalande i Vi i/ 39, som har uppfattats som kränkande mot somalier.

  • Publicerad 13:00, 27 okt 2017

Det var i en intervju om polisens arbete i Järva, som Niclas Andersson sade: ”Vi har uppenbart haft stora problem med nätverk som begår grova våldsbrott, och särskilt inom den somaliska gruppen”. Det uttalandet ledde till att organisationen Förorten mot våld, i samråd med andra företrädare från den svensk-somaliska gruppen, gjorde en JO-anmälan mot Niclas Andersson.

Under Spånga-Tenstas stadsdelsnämnds möte, i Hjulsta grundskola på torsdagskvällen, var Niclas Andersson närvarande. Där togs frågan upp.

– Hur kunde du peka ut en hel grupp som kriminella, frågade Mohamed Nuur, ledamot för socialdemokraterna.

Niclas Andersson svarade att uttalandet kom i ett långt samtal om den senaste tidens händelser i Järva.

  – Jag tycker inte, att jag pekar ut en hel grupp som kriminella. Det var aldrig min avsikt. Utan vi talade om att idag är det en grupp individer, som utsätts för grova brott och även är misstänkta och döms för grova brott, ibland är det samma personer. Att personerna har somaliskt ursprung är inte relevant för problematiken.

Niclas Andersson beklagar att det blev fel.

– Ja, det är ett olyckligt citat. Jag fick läsa texten före publicering, men läste slarvigt, så skulden är helt och hållet min.

Ilyas Hassan, talesperson för Förorten mot våld, tycker det är allvarligt att en hög polischef uttalar sig på det viset om en hel etnisk grupp.

– Det finns inte några belägg som stödjer hans uttalande. Han kan inte heller avgöra vem som är svensk eller inte. Majoriteten av dem som bor i Järva är svenska medborgare.

– Om polisen har den synen, då finns en risk att rasprofilering används som verktyg. Det vill säga att polisen väljer ut svensk-somalier i sitt sökande efter kriminella, eftersom de har en förutfattad mening om dem. Vi hoppas att Niclas Andersson lär sig något av det här.