Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva. Foto: Sara Kroon

Polischefen i Järva JO-anmäld

Nätverket Förorten mot våld har JO-anmält Niclas Andersson, polisområdeschef i Järva. Nätverket anser att han pekat ut den somaliska gruppen som särskilt våldsbenägen.

  • Publicerad 13:20, 28 okt 2017

”Vi har nu i samråd med företrädare från svensk-somaliska communityn gjort en JO- anmälan mot polischefen Niclas Andersson. Detta då han för några veckor sedan uttalade sig illa och pekade ut den somaliska gruppen som särskilt våldsbenägna”, skriver nätverket på sin Facebooksida.

Niclas Andersson gjorde uttalandet i en intervju i Vi i Kista/Rinkeby/Tensta den 30 september. ”Vi har uppenbart haft problem med  nätverk som begår grova våldsbrott, och särskilt inom den somaliska gruppen”, sa han i en artikel om om kriminalitet och hur den ska motverkas.

Ilyas Hassan, talesperson för nätverket Förorten mot våld.     Foto: Sara Flodin

– Vi har gjort en JO-anmälan för att vi ser allvarligt på polischefens uttalande. Delvis pekar polischefen ut en särskild etnisk folkgrupp, och fastställer sin föreställning eller egna värderingar om vem han anser vara svensk eller inte. Sedan finns det heller inga belägg för hans uttalande. Av den anledningen har vi gjort en anmälan. För de flesta i Järva är ju svenska medborgare, säger Ilyas Hassan, Förorten mot vålds talesperson, till P4 Stockholm.

Niclas Andersson kommenterar saken så här, för Stockholm Direkt:

– Jag tycker inte, att jag pekar ut en hel grupp som kriminella. Det var aldrig min avsikt. Utan vi talade om att idag är det en grupp individer, som utsätts för grova brott och även är misstänkta och döms för grova brott, ibland är det samma personer. Att personerna har somaliskt ursprung är inte relevant för problematiken.