Polisen listar sedan 2015 områden i Sverige som där kriminella inverkar på lokalsamhället. Ett 60-tal orter pekas ut som utsatt område, riskområde och – den allvarligaste kategorin – särskilt utsatt område.

De utsatta områdena kännetecknas av en hög koncentration av kriminella, att hot och våld mot vittnen sker systematiskt och att polisen ofta har svårt att fullfölja sitt arbete i området.

Huddinge har sedan tidigare två områden med på listan: Vårby gård och Skogås. I år är även Grantorp och Visättra i Flemingsberg med, vilket Ekot var först att rapportera. För Huddingepolisens del innebär det dock inte mer resurser. Det är bara de särskilt utsatta områdena som får ett tillskott.

Låter inte sonen vara ute på kvällarna

Hira Umer, 35, har bott i Flemingsberg i ett år.

– Tidigare bodde jag i Linköping och Nacka, det känns mycket mer otryggt här. Särskilt eftersom jag har en 14-årig son och jag har hört att det finns unga killar som säljer droger här, säger hon.

Hira Umer vågar inte låta sin son vara ute på kvällarna.

– Han får inte vara ute efter sju på kvällen. När jag och min man tar en kvällspromenad vid åtta, nio på kvällen är det alltid mycket ungdomar och poliser i centrum. Det känns inte tryggt.

Allvarliga händelser

För Huddingepolisen är det snarast förvånande att Flemingsberg inte varit med på listan över utsatta områden tidigare.

– Vi har betraktat det som ett utsatt område under lång tid. Det är ett omfattande antal individer som inte lever efter samhällets normer, även om alla inte är en del av nätverket, säger Johan Andersson, lokalpolisområdeschef i Huddinge.

Den senaste tiden har det varit flera allvarliga händelser som gjort att området hamnat i strålkastarljuset. En ung man sköts ihjäl på Annerstaskolans skolgård i somras och två små barn skadades vid en skjutning i Visättra ett par veckor senare.

Lokalpolisen har haft en insats i Flemingsberg sedan ett år tillbaka.

– I och med den stora rättegången mot Vårbynätverket och att många tongivande personer där suttit frihetsberövade fick vi förutsättningar att arbeta mer fokuserat i Flemingsberg. Det har lett till att vi kunnat ta tillbaka centrumkärnan så att affärerna kan ha öppet som vanligt. Det har stundtals varit så att ordningsvakterna knappt kunde agera, säger Johan Andersson.

Hur är läget nu?

– Det finns en underliggande konflikt. Skjutningen nyligen i Visättra visar att det är något som bubblar. Vår närvaro kan också ha bidragit till oro i de interna leden. Men vi fortsätter att vara där för att skapa trygghet och göra det svårare att begå kriminella handlingar.

Tudelad bild

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) tycker att det är tråkigt – men inte förvånande – att Flemingsberg hamnar på listan.

– Vi känner väl till utmaningarna och behöver verkligen polisens hjälp med att vända den här utvecklingen. Det kan också vara stigmatiserande att bli kallat för ett utsatt område. Det finns väldigt många goda krafter i Visättra och Grantorp, säger han.

När polisen senast presenterade listan över utsatta områden för två år sedan sa Daniel Dronjak till Mitt i Huddinge att det vore "bisarrt" om Flemingsberg var med på listan.

– Den känslan har jag kvar i dag. Det är tudelat, Flemingsberg har helt unika möjligheter att bli ett kluster för företagande, forskning och utbildning. Det visar inte hela bilden.

Påverkar det här viljan att investera i området?

– Nej, det är inte en nyhet att det finns sociala utmaningar i Grantorp och Visättra, det tror jag investerare känner väl till och ändå har man gjort satsningar med full kraft.