Polischef om bränderna: ”Kan vara en reaktion på våra insatser”

Fler poliser – både civila och uniformerade – kommer att fortsätta röra sig i Tyresö. – Vi har en ganska god uppfattning om i vilka kretsar gärningsmännen kan finnas i, säger polischefen Carolina Björnsdotter Paasikivi.

  • Publicerad 14:47, 10 okt 2019

Fler poliser rör sig numera i Tyresö med anledning av bränderna, som Mitt i Tyresö skrev om i tisdags.

Carolina Björnsdotter Passikivi är chef för polisområde Stockholm syd – ett av länets tre stora polisområden – där Tyresö ingår.

– Att bränna bilar och förstörda människor egendom ställer till med stor skada och stort lidande. Det skapar en jättestor otrygghet, säger hon.

Hon beskriver det som att polisen har kraftsamlat.

– Det går fort för oss att dra ihop stora resurser när det behövs och det har vi gjort i Tyresö och det kommer bestå så länge det behövs.

Bränderna i Tyresö – det här har hänt

Ingen gripen

Polisen har inte gripit någon för bränderna. Carolina menar att polisen har en ganska god uppfattning om i vilka kretsar gärningsmännen kan finnas i.

– Det är grupper som vi har jobbat tydligt mot på senare tid genom insatser mot öppna drogscener och mot narkotikabrott med fokus på unga vuxna. Den här typen av brott och oroskapande kan vara en reaktion på de insatser som vi har gjort i Tyresö.

Mitt i Tyresö har tidigare skrivit om polisens insatser, som bland annat har riktat sig mot Granängsringen och Tyresö centrum.

Flera misstänkta för narkotikabrott efter helgens polisinsats

Socialdemokraterna i Tyresö skrev på onsdagen ett brev till Carolina Björnsdotter Passikivi, med flera krav i syfte att öka tryggheten i Tyresö. De vill bland annat få tillbaka en polisstation. Det är inte aktuellt, enligt Carolina.

– Vi tog bort många mindre polisstationer 2015 för att vi såg att de drog stora kostnader i form av hyra och administration och att stationerna inte ledde till ökad faktiskt närvaro när det behövdes. Nu lägger vi i stället de pengarna på att ha poliser på rätt tid och plats.

S kräver: Öppna polisstationen och ge oss fler poliser

Ett annat av Socialdemokraternas krav är fler patrullerande poliser och resurser för att jobba förebyggande.

– Polisområdet Stockholm syd kommer under de kommande åren få en särskild stor del av de nyutbildade poliserna. Prognosen är runt 200 nya poliser per år kommande år och längre fram fler än så. Då kan vi öka den lokala närvaron och dedikera kolleger till att jobba djupare med lokalsamhällena, säger Carolina.

Extrainsatt möte

På måndag ska polisen träffa politiker och anställda i Tyresö kommun i ett extrainsatt möte med anledning av den senaste tidens bränder.

– Vid mötet ska det diskuteras vad alla kan göra var för sig men också tillsammans.

Alla de senaste bränderna i Tyresö utreds numera hos Nacka lokalpolisområde till skillnad mot tidigare i veckan.

– Det är för att vi ska kunna skapa oss en bättre bild av helheten, säger kommunpolis Ola Åkesson.

Han ser gärna att fler Tyresöbor rör sig på gator och torg.

– Det bästa är om alla kan hjälpas åt att förebygga brott, säger han.

Kommunen vill starta ett komplement till föräldravandringar och har, som Mitt i Tyresö tidigare skrivit, bjudit in till ett möte på Nyboda fritidsgård på måndag.