Polisblockad mot kulturhus i Marievik - Nu ska rejven stoppas

Kulturföreningen Fritt forum är nu förbjudna att hålla rejvfester i sin lokal på Liljeholmskajen. Under lördagskvällen samlades rejvarna för att protestera mot förbudet - med dans. Vi var på plats under manifestationen.

  • Publicerad 14:11, 17 jul 2016

En grov attack mot vår kultur, och ett brott mot förenings- och mötesfriheten


LÄS OCKSÅ: Rejvsommaren i Liljeholmen fortsätter  - trots lokalbråk

LÄS OCKSÅ: Rejvlegendarens kulturhus kan kikas ut efter hyresbråk

Under natten till lördagen chockades kulturföreningen Fritt Forum av att tjugo poliser anlände till deras lokal i Marievik och förbjöd dem från att hålla en fest som var planerad under kvällen. Enligt polisen är anledningen att föreningen vid upprepade tillfällen arrangerat så kallade offentliga tillställningar - något de saknar tillstånd för. Därmed har polisen rätt att stoppa evenemangen.

– De har fester som vem som helst kan köpa biljetter till och då är det per definition offentliga tillställningar, säger polisens insatschef på plats Patrik Sjöblom, som menar att det inte rör sig om någon blockad.

– Vi har inte blockerat något. Vi är här för att stoppa dem från att arrangera sådana här tillställningar. Så om människor kommer och viftar med biljetter och ska in för att gå på en fest så kommer vi att avhysa dem, de får inte gå in. Vi kommer vara på plats dygnet runt så länge det behövs. Det kommer aldrig hållas en offentlig tillställning här igen, säger Patrik Sjöblom.

"Grov attack mot vår kultur"

Men enligt föreningsmedlemmarna själva har kulturföreningens evenemang aldrig varit några offentliga tillställningar.

– Vi har medlemsfester i slutet sällskap. Vi riktar oss inte till allmänheten överhuvudtaget, vi gör ingen reklam eller bjuder in folk till evenemang på Facebook. Vem som helst kan absolut inte köpa biljetter och komma hit, det krävs medlemskap i föreningen. Man förbjuder alltså föreningsmedlemmar från att vistas i sin egen lokal. Det här är en grov attack mot vår kultur och ett brott mot föreningsfriheten och mötesfriheten, säger Damien Eie, medlem i föreningen Fritt forum.

Med sina tjugofem år som techno-dj på nacken är han en av förgrundsfigurerna inom Stockholms rejvscen. Han är också en av de som, tillsammans med Docklands-grundaren Anders Varveus, särskilt pekas ut i polisens delgivningsbrev. Det är dessa två personligen, som tillsammans med föreningen, är förbjudna att arrangera tillställningar. Men enligt Damien Eie är vare sig han eller Anders Varveus några huvudarrangörer inom föreningen.

– Vi sitter inte ens med i styrelsen. Det är uppenbart personligt. Polisen har haft ett horn i sidan till Anders sedan 90-talet, i och med att han blivit en symbolfigur för den här scenen och är öppet drogliberal. Men vi fungerar främst som mentorer inom föreningen, själva festerna arrangeras av olika systerföreningar, säger Damien Eie.

Han medger att föreningen, som har cirka 15 000 medlemmar, är öppen. Det krävs alltså inte några särskilda villkor för att först bli medlem och sedan köpa sig en biljett till något av evenemangen.

– Men sedan när krävs det villkor för att bli medlem i en förening? Vi följer lagen och polisen känner sig överkörda, och därför tar de till den här drastiska metoden där de utnämner sig till åklagare och domare i ett.

Dansmanifest under bar himmel

Under lördagskvällen fick föreningen tillstånd att under tre timmar hålla en manifestation på parkeringen utanför kulturhuset. Framför de två polispiketbussarna samlades nära hundra personer för att med Årstaviken som fond visa sitt stöd och protestera mot polisens ingripande - med dans.

– Det handlar om allmän rädsla och oförstånd mot den här kulturen, som är den fredligaste festkultur som finns. Det är aldrig något bråk, folk är glada och dansar istället, säger en.

– Vi passar inte in i samhällsbilden men det är ju inte olagligt. Och precis som på 90-talet rapporterar medierna rakt av från polisens perspektiv utan att lyssna på oss, säger en annan.

– Det är moralpanik, man tror att det förekommer mer droger här än någon annanstans på grund av fördomar mot kulturen och hur folk ser ut, säger en tredje.

Och enligt polisens insatschef Patrik Sjöblom handlar insatsen mycket riktigt även om en misstanke om att det förekommer mycket narkotika på evenemangen.

–  Ja, det handlar om att de bryter mot ordningslagen i och med de offentliga tillställningarna men det handlar också om att vi förutser att det kommer ske brott här. Det finns enormt mycket narkotika. Jag har jobbat på Stureplan tidigare och det är mycket narkotika där också, men det kommer inte i närheten av det här. Vi skulle kunna ha plockat hälften av besökarna på varje evenemang för narkotikabruk men vi har inte de polisiära resurserna, säger han.

Sedan kulturföreningen slog upp portarna i mars har polisen sammanlagt rapporterat ungefär trettio personer för narkotikabrott, varav ungefär tjugo varit skyldiga enligt Patrik Sjöblom.

– Det blir alltså fem personer i månaden där man kunnat befästa narkotikabruk, jämför det med vilken klubb som helst på Stureplan. Och resten är en godtycklig bedömning, man säger sig "kunna se" att fler är påverkade. Men det är mörkt på de här festerna och folk dansar yvigt och annorlunda till den här musiken än vad polisen är vana att se, säger Damien Eie och fortsätter:

– Om det finns narkotikabruk vill vi bli av med det lika mycket som polisen, borde de inte sköta sitt jobb istället och ta hand om det istället för att strypa en hel kultur?

Juridisk process väntar

Föreningen Fritt forum har anlitat advokat och kommer att överklaga polismyndighetens beslut. Men i semestertider är det osäkert hur lång tid det kommer att ta innan Förvaltningsrätten tar upp ärendet. Och föreningens hyreskontrakt löper ut sista september.

– Det är ett lite väl passande tillfälle de har valt. Men vi kommer begära förtur eftersom det är ett så pass allvarligt övertramp, så får vi hoppas att det går upp snart, säger Damien Eie.

Så vida föreningen inte hinner få igenom ett överklagande före dess att kontraktet går ut, kommer polisen vara på plats dygnet runt till september, berättar insatschefen Patrik Sjöblom. Exakt hur många poliser som kommer att behövas under perioden är svårt att bedöma i nuläget.

– Det tar enorma resurser så klart, men det här är jätteprioriterat för oss eftersom vi ser det som en inkörsport till narkotika. Vi gör en ständig resursinventering på plats, bedömer vi att det är lugnt så kan vi släppa iväg poliser tillfälligt till annat, säger Patrik Sjöblom.

​Manifestationsdeltagarna som dansar på kajen hoppas att föreningen kommer att få tillbaka rätten att anordna evenemang. Men att polisinsatsen skulle vara en dödsstöt för Stockholms rejvscen är det ingen som oroar sig över.

– Kärleken till musiken och kulturen kommer aldrig att dö och vi hittar alltid nya platser. De kommer aldrig vinna, säger en av demonstranterna och dansar iväg över parkeringen. 

REJVBRÅKET

Kulturföreningen Fritt forum har haft verksamhet i en lokal i Marievik på Liljeholmskajen sedan mars i år.

Verksamheten har bland annat bestått av kulturcafé, konstutställningar, dj-skola för nyanlända samt rejvfester.

Polismyndigheten har sedan natten till lördagen förbjudit föreningen från att arrangera festerna, som polisen menar är offentliga tillställningar vilket föreningen saknar tillstånd för. Föreningen hävdar å sin sida att det rör sig om medlemsfester i slutna sällskap.

Polisen kommer vara fortsatt på plats för att säkerställa att föreningen inte bryter mot förbudet. De får dock bedriva sin övriga verksamhet.

Föreningen Fritt forum kommer att överklaga förbudet. Deras hyreskontrakt löper ut i september.

Visa merVisa mindre