Fredrik Olsson. Foto: Läsarbild Botkyrka kommun

Polisanmält kommunalråd erkänner förfalskning

Botkyrkas kommunalråd Fredrik Olsson (MP) erkänner att han förfalskat andra partimedlemmars namnteckning i ett protokoll skriver DN. En partikollega har polisanmält honom för detta.

  • Publicerad 18:50, 11 okt 2017

Enligt Dagens Nyheter handlar det om förfalskningar av fyra namnteckningar på ett utdrag ur det lokala Miljöpartiets årsmötesprotokoll. Tidningen skriver att årsmötesprotokollet inte var justerat när Fredrik Olsson enligt partikollegan Elisabeth Nobuoka Nordin ville göra ett utdrag ur protokollet.

– Dessutom tyckte han att jag skulle skriva min namnteckning och scanna in den. Då sa jag att så kan vi absolut inte göra. Men då kör han över mig totalt och förfalskar min namnteckning, säger Elisabeth Nobuoka Nordin till tidningen.

Är toppolitiker i Miljöpartiet

Fredrik Olsson är kommunalråd i Botkyrka och ordförande för tekniska nämnden. Han är också vice ordförande Stockholmsdistriktet.

DN skriver att Elisabeth Nobuoka Nordin upptäckte att Olsson lagt till en punkt i utdraget som man inte fattat beslut om på årsmötet. Det ska handla om vilka två personer som står som firmatecknare.

– Att påstå att ett sådant beslut fattades är en lögn, säger hon till DN.

Polisanmäld

Enligt DN har polisen ännu inte hunnit ta tag i utredningen av fallet som ska ha anmälts i april. I dag på onsdagsmorgonen erkände Olsson skriftligen för DN att han förfalskat anteckningarna.

Lokaltidningen Mitt i hade under tidig onsdagskväll kontakt med Olsson via sms.

Nu har du erkänt att du gjort så här. Tänker du avgå?

”Nej, det är inte aktuellt, jag känner ett massivt stöd från medlemmarna” svarar Olsson.

”Skrevs i frustration”

När Lokaltidningen Mitt i ber om en förklaring till agerandet ger han samma kommentar som han gett till DN skriftligen:

”Den ideella organisationen Miljöpartiet-Botkyrka har en myndighetskontakt per år. Vi ger varje år Skatteverket ett protokollsutdrag för att visa vilka våra firmatecknare är så vi kan betala våra skatter och avgifter. Så gjorde vi också 2016. Papperet som jag blivit polisanmäld för har aldrig använts till någonting alls.”

Han fortsätter:

”Jag har bett dem det berör om ursäkt för pappret och jag ångrar att jag skrev det. Det skrevs i frustation över att samma medlem som polisanmält mig och nu kontaktat DN inte ville godkänna medlemmarnas beslut”

Är det inte väldigt allvarligt att förfalska andras namnteckningar?

– Jag har gett min bild av omständigheterna. Allvaret i det får andra bedöma, skriver Fredrik Olsson till Lokaltidningen Mitt i.

Fredrik Olsson blev kommunalråd i Botkyrka efter Dan Gahnström. Han valdes till ny ledare i april 2016.

MP-bråket: ”Tycker Fredrik Olsson ska avgå”