Vid polisens uppställningsplats i västerort står en mängd omhändertagna bilar. Foto: Caroline Cederquist

Polis tog 21 bilar i beslag i insats mot ”målvakter”

Problemet med bilmålvakter är omfattande i Järvaområdet, enligt polisen. Vid en insats beslagtog de 21 fordon på bara en dag.

  • Publicerad 12:55, 1 jun 2015

De står felparkerade på gator och gångvägar – och de står ofta trafikfarligt. Under en insats nyligen togs 21 bilar i Järvaområdet och Hässelby i beslag. Det var den tredje insatsen sedan årsskiftet och totalt har nu polisen 80 beslagtagna bilar.

– Det är många kriminella som väljer att skriva sin bil på en målvakt. Då kan de strunta i att betala böter, de har satt det i system, säger Josefin Fredriksson, insatsledare och förundersökningsledare vid polisen i Södra Järva.

Det är bilmålvakterna som får ta bot efter bot. Inte sällan handlar det om utslagna människor som är dömda för brott. De finns ofta hos Kronofogden sedan tidigare och kan inte betala böterna. När de väljer att stå som målvakt får de en summa pengar i ersättning.

Tidigare fanns det inte mycket polisen kunde göra åt problemet.

– Om bilen till slut omhändertogs kunde målvakten bara hämta ut den igen, säger Josefin Fredriksson.

Men förra året ändrades lagstiftningen. Nu får polisen och Kronofogden flytta ett fordon och ta det i förvar om bilägaren har förfallna skulder som överstiger 5 000 kronor.

– Nu kan vi flytta alla den personens bilar och det kan vara många. En målvakt kan ha allt från tio bilar till flera hundra, säger Josefin Fredriksson.

Det har dessutom blivit svårare för målvakten att hämta ut bilen igen. Nu måste de registrerade ägarna först betala samtliga avgifter på alla sina bilar.

Polisen planerar fler insatser eftersom de misstänker att de än så länge bara kommit åt en liten del av alla bilar som finns. Josefin Fredriksson hoppas att det ska ha effekt att bilarna försvinner från kriminella personer.

– De är ju beroende av att kunna använda bilarna för att ta sig från allt från mindre brott till rån. Jag hoppas så klart att de nu blir tvungna att skriva sig på sina egna bilar. Då ökar möjligheten att vi få fast de riktiga kriminella, och inte bara målvakterna, säger hon.

Fakta

Ny lag försvårar för kriminella

Den nya lagstiftningen trädde i kraft 1 juli 2014 och innebär en ny paragraf för polisen och en ny lag för Kronofogden.

Polisen och Kronofogden får nu ta bilar i förvar om de står felparkerade och om bilägaren har förfallna skulder som överstiger 5 000 kronor.

Om bilarna inte hämtas ut skrotas de. Källa: Polisen

Visa merVisa mindre