”Oerhört allvarligt”, säger utbildningsförvaltningens chef Per-Åke Henriksson efter polisens tillslag mot Källängens skola. Foto: Åsa Sommarström

Polis slog till mot skola

Den 5 februari genomfördes en drogräd mot Källängens skola. Polisen kontrollerade flera högstadieelever – och uppges ha hittat stora mängder av drogen spice.

  • Publicerad 13:15, 17 feb 2014

Nyligen gjorde polisen ett tillslag på Lidingö. På Källängens skola kontrollerades tre elever på högstadiet. Enligt uppgifter i ett brev, som skolans rektor har skickat ut till föräldrar, fann polisen vid tillslaget stora mängder av drogen spice. Det är dock oklart vad ”stora mängder” innebär.

I rektorns brev framgår också att händelsen lett till en oro för att försäljning av drogen skulle kunna ske på skolan. ”Denna händelse innebär att det med största sannolikhet finns elever på Källängen som använder eller tänkt testa spice” står det i brevet.

Cajsa Velden, närpolischef på Lidingö, bekräftar att de kontrollerat elever och att de hittat drogen spice.

– Vi kontrollerade tre ungdomar men jag vill inte gå in på om alla hade narkotika på sig. Men vi ser att detta är ett problem, säger hon.

Är du överraskad att ungdomar på högstadiet håller på med droger?

– Nej, ungdomar är drogliberala och användandet går ner i åldrarna.

En mamma som har barn på Källängens skola, är skakad.

– Jag vet att det finns mycket droger på Lidingö, men nu har det spritt sig ner i låga åldrar. Och spice ska ju vara livsfarligt. Jag är orolig, säger hon.

Enligt mamman ryktas att det florerar en del droger på skolan.

Vad säger dina barn?

– De säger att det är lättare att få tag i cannabis än sprit. Det säljs droger på Lidingö, men också vid Fältöversten på Östermalm.

Spice har blivit en allt vanligare drog i Sverige. Enligt uppgifter från Giftinformationscentralen har antalet samtal om drogen ökat från 77 år 2011 till 236 förra året.

Josef Milerad, skolöverläkare på Lidingö, känner till tillslaget på Källängens skola och är bekymrad.

– Det är en farligare drog än marijuana eftersom den har så oförutsägbara biverkningar. Den ger psykiska biverkningar som ångest, hallucinationer och den kan påverka hjärtat. Hjärtat kan börja slå väldigt snabbt och dödsfall har förekommit i USA, säger han.

Som Lidingö tidning och Mitt i Lidingö tidning tidigare berättat är cannabis vanligt bland ungdomar på Lidingö. Razzior i höstas, bland annat mot Hersby gymnasium, visade att 63 unga Lidingöbor nyligen hade använt narkotika.

Per-Åke Henriksson, chef för utbildningsförvaltningen, ser mycket allvarligt på utvecklingen och på tillslaget mot Källängens skola.

– Vi har hört att det finns droger i grundskolorna och i håller på med en handlingsplan kring just denna fråga på Lidingö, säger han.

Mitt i Lidingö Tidning har sökt skolans rektor utan framgång.

Fakta

Spice är en syntetisk drog

Spice är en syntetisk drog som dök upp i Sverige för några år sedan.

Drogen är en blandning av marijuana och kemiska substanser och säljs oftast som pulver.

Den binder fler hjärnceller än marijuana och ger kraftiga biverkningar.

Det är vanligt med sådana bieffekter att användare måste söka akut sjukhusvård.

Källa: Skolläkaren Josef Milerad

Visa merVisa mindre